Масштабне оновлення електромереж за рахунок європейської моделі стимулюючого тарифу сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату і допоможе залучити 1,4 млрд доларів США прямих іноземних інвестицій у зв'язку з істотним поліпшенням позиції в рейтингу DOING BUSINESS (з 64 позиції на 50 позицію). Про це пише видання Дело.

Згідно з інформацією видання, НКРЕКП розглядає зміну підходу до тарифу на розподіл електроенергії та впровадження стимулюючого регулювання (RAB-тарифу) для оновлення електромереж. У НКРЕКП пропонують методологію схожу з підходом 2013 року при якій активи обленерго будуть поділені на "стару базу" — те, що було побудовано до введення стимтарифа — і "нову", те, що побудовано пізніше. Також пропонується встановити різну ставку прибутковості на ці активи.

Однак, в матеріалі відзначають, що позитивних ефектів від зміни тарифного регулювання пропонований Регулятором підхід не принесе. Їх можна домогтися тільки за умови імплементації європейської моделі стимулюючого тарифу.

"Європейський досвід, на який ми могли б рівнятися, говорить: краще зробити єдину ставку на обидві бази, щоб мати можливість модернізувати старе обладнання і брати кредити на нове. Ставка прибутковості встановлена на рівні WACC - середньозваженої вартості капіталу. Це унікальний для кожної країни показник, який відображає стан бізнес-клімату і перераховується раз на рік», - зазначає видання Дело.

На думку експертів Центру економічного відновлення, такий підхід дасть стимул розвитку економіки країни і поліпшить інвестиційний клімат в країні.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

"Розвиток інфраструктури електромереж дасть зростання ВВП на 3,5 млрд доларів США, 1 млн робочих місць і 1,4 млрд доларів США прямих іноземних інвестицій у зв'язку з істотним поліпшенням позиції в рейтингу DOING BUSINESS (з 64 позиції на 50 позицію): в результаті введення RAB-тарифу вартість підключення до мереж знизиться на третину», - зазначає видання.

Крім того, журналісти відзначають, що завдяки розвитку електромереж стимул у розвитку отримають суміжні відросли: «наприклад, приріст в машинобудуванні - буде виготовлятися Електричне обладнання. Це 6,4% зростання або 22 мільйони гривень до 2028 року. Також зросте податок на прибуток - це дасть 3,9 млрд грн до бюджету всіх рівнів. Збільшення обсягу капітальної реконструкції мережевої інфраструктури призведе до збільшення ВВП на 12,7 млрд грн», - цитується дослідження Центру економічного відновлення.

Ще одним прикладом прямого впливу на надходження до бюджету журналісти називають прибуток від приватизації державних активів обленерго. При переході на стимулююче регулювання держбюджет отримає додатково 10-14 млрд грн. Якщо ж приватизація відбудеться при діючому тарифоутворенні або за методологією НКРЕКП держактиви коштуватимуть 3-4 млрд грн.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Міністерство енергетики звернулося до НКРЕКП з пропозицією винести на широке обговорення RAB-регулювання на розподіл електроенергії за європейською методологією згідно напрацювання Експертної ради Міністерства.