Вищий антикорупційний суд (ВАКС) на 8 жовтня відклав розгляд спільного позову «Нікопольського заводу феросплавного» Ігоря Коломойського і «Центру протидії корупції» (ЦПК) Віталія Шабуніна про скасування рішення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) закрити справу «Роттердам+» через відсутність у ньому складу злочину.

Про це за підсумком судового засідання 1 жовтня повідомив прокурор САП Віталій Пономаренко.

«До розгляду скарги по суті, не перейшли, оскільки учасники заявили клопотання про необхідність ознайомлення з тими матеріалами, які були надані суду», - повідомив прокурор.

Він підкреслив, що за підсумком 3,5 років розслідування справи «Роттердам+» слідство не змогло встановити доказів будь-якого збитку від цієї формули і наявність складу злочину.

"Немає чіткого доказу розміру матеріальної шкоди і взагалі, що ця шкода була завдана в результаті можливого кримінального злочину», - додав Віталій Пономаренко

Популярні новини зараз
Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Абонентам Київстар та Vodafone дали важливі інструкції: інакше вигідного тарифу не бачити
Показати ще

За словами адвоката сторони захисту Наталія Дригваль, слідча суддя відхилила прохання прокурора САП долучити до справи рішення ВАКС від 25 вересня, який відмовив в аналогічному позові екс-нардепа Віктора Чумака і визнав рішення прокурора про закриття справи «Роттердам+» визнані законними і обґрунтованими.

Один з позивачів, голова ЦПК Віталій Шабунін після суду повідомив, що очікує остаточне рішення за своїм спільним з підприємством Коломойського позовом 8 жовтня.

Також Шабунін заперечував, що діє в цьому судовому процесі в інтересах Ігоря Коломойського.

Нагадаємо, 24 вересня Вищий антикорупційний суд, розглянувши позов екс-нардепа Чумака, підтвердив законність рішення САП про закриття справи «Роттердам +». Суд визнав, що прокурор САП прийняв рішення про закриття справи в повній відповідності з чинним законодавством і після належного аналізу всіх зібраних слідством за 3,5 роки матеріалів.

Після цієї заяви в ВАКС проти закриття справи спільно подали Нікопольський завод феросплавів Ігоря Коломойського і» Центр протидії корупції " Віталія Шабуніна. 25 вересня їх заяви об'єднані в загальне провадження.

Справу " Роттердам»" було закрито прокуратурою 27 серпня 2020 року через відсутність достовірних та вичерпних доказів вини підозрюваних.

11 серпня фінальна комплексна експертиза СБУ не підтвердила збитків від дії формули " Роттердам»". До цього також жодна державна експертиза, проведена як з ініціативи НАБУ, так і сторони захисту, не підтвердила нанесення збитку.

Формула "Роттердам»" діяла в 2016-2019 роках для визначення ринкової вартості вугілля при розрахунку прогнозної оптової ціни електроенергії. Формула автоматично припинила дію з 1 липня 2019 року з введенням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля та електроенергії для промислових споживачів зросла.