Про це заявили експерти в коментарі «Сегодня».

На думку президента Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, продаж непрофільних активів "Укрзалізниці", таких як медичні установи, санаторії та бази відпочинку, привокзальні кафе, дозволить компанії скоротити витрати на десятки мільярдів гривень на рік.

"Якщо продати непрофільні активи, прямої виручки, може бути не дуже багато. У кращому випадку на цьому вона зможе заробити кілька мільярдів гривень. Але економія становитиме десятки мільярдів гривень на рік. Тому що на сьогоднішній день всі ці непрофільні заклади витягують гроші з "Укрзалізниці", - вважає Охріменко.

За його словами, якщо УЗ дійсно вдасться провести оптимізацію, зменшивши кількість непрофільного баласту, це дозволить істотно знизити вартість квитків на пасажирські перевезення.

"Сьогодні Пасажирські перевезення збиткові не тому, що тарифи не окупають їх, а тому, що у нас надмірно багато структур, які реально не потрібні. І це дійсно впливає на тарифи", - пояснив Охріменко.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

У той же час, економічний експерт Борис Кушнірук підкреслює: стратегічно важливі активи "Укрзалізниці" повинні залишитися в державній власності.

"У процесі реформування половина непрофільних активів може відійти бізнесу. Але є залізнична інфраструктура, яка повинна увійти в окреме підприємство. Але якраз це підприємство, яке включатиме систему диспетчеризації, шляхи сполучення і важливу інфраструктуру, не може підлягати приватизації", – сказав Кушнірук.

Раніше народний депутат, член Комітету ВР з питань транспорту та інфраструктури Костянтин Бондарєв заявив, що «Укрзалізниця» повинна порахувати і показати собівартість послуг з перевезення перед тим, як заявляти про підвищення тарифів.