Підвищення Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) тарифів на передачу електроенергії спровокує зростання інфляції, що негативно відіб'ється на благополуччі населення. Про це заявили експерти в коментарі «Сегодня».

За словами керівника напрямку " енергетика "юридичної фірми" Sayenko Kharenko " Марини Грицишиної, зростання тарифів на передачу електроенергії для промисловості призведе до підвищення собівартості української продукції. Що, в свою чергу, викличе зростання цін на їхні товари та послуги, додатково ускладнивши становище громадян.

"Для непобутових споживачів (промислових споживачів і бізнесу) ці зміни призведуть до збільшення витрат на електроенергію і вплинуть на собівартість продукції. В результаті можливе зростання цін на товари, роботи та послуги", – розповіла Грицишина.

У свою чергу народний депутат Михайло Волинець підкреслює: зростання цін на електроенергію внаслідок підвищення нацрегулятором тарифу на передачу призведе до зростання комунальних платежів для населення. Що стосується промисловості, яка платить за електрику за більш високим тарифом, то додаткові витрати будуть закладені в собівартість їх продукції. І в кінцевому підсумку за це заплатить населення, купуючи цю продукцію. З урахуванням зростання безробіття і скорочення доходів населення це стане додатковим фактором падіння добробуту громадян.

"За це в кінцевому рахунку також заплатять громадяни. Тому що в підсумку подорожчають не тільки комунальні платежі, але також товари і послуги", – сказав Волинець.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Такої ж думки дотримується економіст Борис Кушнірук, який зазначає, що підвищення тарифів на електроенергію внаслідок підвищення тарифів на передачу, про що НКРЕКП прийняв рішення 7 жовтня, вдарить саме по населенню.

"Опосередковано це підвищення тарифів вдарить по населенню. Бізнес буде намагатися перекласти ці витрати на плечі населення, підвищуючи ціни, щоб хоча б вийти на самоокупність. Але це буде не так-то просто: доходи населення падають. І якщо сильно зростуть ціни, люди просто перестануть її купувати", - пояснив Кушнірук

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НКРЕКП погодила проект постанови, згідно з яким з 1 грудня 2020 року тариф на передачу електроенергії зросте до 312,76 грн / МВт-год, тобто на 30%.

Президент об'єднання "Укрметалургпром «Олександр Каленков раніше заявив, що підвищення тарифів» Укренерго" на передачу електроенергії призведе до закриття промислових підприємств і падіння економіки.

Народний депутат України Олексій Кучеренко назвав намір НКРЕКП підняти тариф "Укренерго" на передачу струму схемою грабежу споживачів електроенергії. У свою чергу експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин вважає, що на спробу підвищити тариф «Укренерго» повинен жорстко відреагувати Антимонопольний комітет.