Учені з університету Хельсінкі у Фінляндії з'ясували, що відпустка і додаткові вихідні продовжують життя. Ці дані фахівці озвучили на конгресі Європейського кардіологічного товариства в німецькому Мюнхені.

Про це пише The Independent.

Дослідження, яке тривало протягом 40 років, показало, що ті учасники експерименту, які брали до трьох тижнів відпустки на рік, були в три рази більше схильні до ризику передчасної смерті, ніж ті, хто відпочивав від роботи понад три тижні на рік.

Дослідники також відзначили, що навіть здорова дієта і хороший сон не замінять відпустку. Зокрема, вчені сказали, що ті люди, які займалися спортом і правильно харчувалися, але проводили менше трьох тижнів у відпустці, були схильні до того ж ризику передчасної смерті.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

"Думка, що здоровий спосіб життя компенсує важку роботу і відсутність вихідних – помилкова. Відпустка – відмінний спосіб зняти стрес і, як показує наше дослідження, вона здатна продовжити вам життя", - говорить професор Тімо Страндберг.

У дослідженні брали участь 1222 чоловіки середнього віку, народжені між 1919 і 1934 роком. У всіх учасників дослідження була, як мінімум, одна звичка, що негативно впливає на здоров'я серцево-судинної системи, наприклад, куріння, надмірна вага або високий кров'яний тиск.

Добровольці були розділені на дві групи. Медики давали першій групі рекомендації щодо здорового способу життя - відмови від куріння, правильного харчування і фізичних навантажень. Деякі з учасників отримували медичне лікування під спостереженням авторів дослідження. У свою чергу, добровольці з другої групи не отримали рекомендацій фахівців і продовжили вести звичний для них спосіб життя.

В результаті з'ясувалося, що завдяки здоровому способу життя учасники дослідження з першої групи знизили ризик розвитку серцево-судинних захворювань на 46 відсотків. Проте в подальшому вчені виявили, що смертей у другій групі, яка вела звичний спосіб життя, виявилося менше. Це призвело до того, що вчені вирішили провести аналіз неврахованих раніше даних, включаючи кількість днів відпустки і робочих годин.

В результаті їм вдалося з'ясувати, що добровольці, які отримали рекомендації щодо здорового способу життя, але проводили у відпустці менше трьох тижнів у році, вмирали на 37 відсотків частіше, ніж ті, хто відпочивав довше.

Нагадаємо, в тілі людини виявили новий орган, який подовжує життя.

Як повідомляв Знай.ua, масове слабоумство: вчені попередили людство про страшну загрозу.

Також Знай.ua писав, їжа для розуму: вчені розповіли, що їдять генії.