Повір'я

У Древній Русі на іконах з Флором і Лавром спеціально зображували коней, було навіть спеціальне наставляння, що саме так їх потрібно зображуватися. А все тому що вони протегують коням. Навіть говорили, що сам Архангел Михаїл їх навчив поводитися з кіньми.

У цей день не можна працювати на коні і кататися на них. Їх чистять, миють, заплітають гриву, годують і кроплять свяченою водою. Так кінь зможе уникнути хвороб. А так як це був їх день, то й годували їх різними ласощами. Табунщикам і пастухам влаштовували частування, пекли пироги і поїли молодим пивом.

З цього дня починалися бабські «засидження», коли ввечері селянки збиралися до якоїсь вдови, займалися разом рукоділлям, в'язанням і прядивом. Вважалося, що озимі вже повинні бути засіяні. «Хто на Флора сіє, у того флорки і будуть». І день закінчення сівби озимих було прийнято відзначати святковим гулянням. З Флора і Лавра осінні ранки. Птахи збираються у вирій - і вночі, непомітно, відбувають в далеку дорогу.

Прикмети 31 серпня

У Костромській губернії кажуть: «З Флорова дня засівівають завзяті, а з Семена ледачі». У степових губерніях з цього дня починаються помочі, роботи, здійснювані хрещеним миром на користь вдів і сиріт. Народ каже: «На вдовин двір хоч тріску кинь». На таких зібраннях косять сіно, зжинають хліб, удобрюють поля, рубають дрова, молотять снопи. Всі ці роботи мають свої назви: полотушки , потрепушкм , супрядкм, назьмом , дровяниці , сіновниці .

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Абонентам Київстар та Vodafone дали важливі інструкції: інакше вигідного тарифу не бачити
Показати ще

  • Якщо корінь полину товстий - прийдешній рік буде врожайним.
  • Якщо кінь хропе - до негоди; головою трясе і скидається - буде дощ.
  • У цей день закінчується термін посіву озимих. Хто посіє в цей день або пізніше, нічого, крім бур'яну, не збере.
  • На Фрола і Лавра на конях не працюють, а то падіж буде.
  • Ті, хто народилися, 31 серпня, як правило, мають міцне здоров'я. Зазвичай такі люди добре розбираються в конях.