У православному церковному календарі це день пам'яті двох мучеників - рідних братів Флора і Лавра.

Інші назви свята:

  • «Флор і Лавр»,
  • «Фролов день»,
  • «Кінське свято»,
  • «Конники».

У цей день коней годували в повну сить, на них не працювали, навіть на скачках не прийнято було сідлати коней.

Історія свята

Обидва святі були мулярами і добре будували, особливо храми. Тому правитель Іллірії Ліакон вирішив відправити їх побудувати язичницький храм. Те, що брати заробили, вони віддали бідним і розповідали їм потім про Христа. Природно на проповідях були і чудеса. Одним таким дивом стало зцілення жерця язичника. Добудувавши храм, Флор, Лавр і інші язичники знищили в ньому ідолів. Тих, хто брав участь, спалили заживо за наказом правителя, а братів кинули в колодязь і засипали землею.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

За переказами, коли знайшли мощі святих братів, в цей момент припинився падіж худоби. Тому на Русі їх вважають покровителями коней, і навіть на іконах їх пишуть тільки з конями. На Балканах існує легенда, що оповідає про те, що мистецтву управління кіньми братів навчив сам Архангел Михаїл.

Традиції і обряди

31 серпня з ранку наші предки виводили своїх коней на луг, там їх акуратно чистили, годували найсвіжішим вівсом і сіном, заплітали гриву, вплітали туди клаптики і поїли їх з шапки зі срібною монетою. Після Служби Божої за церковною огорожею кропили наведених коней свяченою водою. Це, на думку селян, «охороняло коней від усякого лиха»: «Благай Фрола-Лавра - проси коням добра!». На тваринах не можна було кататися, їх не запрягали і не використовували для роботи. Це було їх свято.До речі робили і частування у вигляді печива у формі підкови, його давали і коням. Печиво, пироги і навіть молоде пиво.

У ряді місць коней проганяли через «живий» вогонь, добутий тертям. Під час цього дійства священик кропив табуни святою водою прямо через полум'я.

Селяни завжди просили допомоги у цих святих, якщо ситуація стосувалася коней. У корівнику ставили ікону святого Власія, а в стайнях - Флора і Лавра. Поки випасали коней пастухи заговарювали і постійно згадували Лавра і Флора, і ще Єгорія. Врятуйте і даруйте, Фрол і Лавр, святий Єгорій Хоробрий, милі конину і коров'ячі стада, коні і кобили, і корови...».