Про шкоду цукру ми всі знаємо чимало: він знижує імунітет, призводить до ожиріння, негативно впливає на серце і на вироблення колагену, що в результаті веде до появи зморшок.

Дієтологи стверджують, що існує ряд продуктів, які набагато небезпечніше для нашого організму. Їх краще повністю виключити зі свого раціону, чи вживати в дуже невеликих кількостях.

Розбираємося, що це за продукти і чому від них варто негайно відмовитися.

Штучні підсолоджувачі

Популярні новини зараз
Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили
Показати ще

Притупляють смак натуральних цукрів, таких як фрукти і молочні продукти.

Аспартам або цукрозамінник не тільки гальмує процес схуднення, але і безжально веде до набору ваги - розповідає дієтолог Брук Альперт. Ваш мозок не отримує сигналу про те, що тяга до солодкого задоволена і взагалі, що ви наситилися, тому ви продовжуєте є - навіть більше, ніж ви б з'їли, якби використовували звичайний цукор.

Аспартам порушує метаболізм жирів в організмі і їх засвоєння, а також перешкоджає природному виробленню гормонів лептину та інсуліну.

Газовані напої

Варто відзначити, зараз модні газовані напої без цукру, але замість цукру туди додають той же аспартам, який руйнує наш організм.

Газовані напої, приготовані з додаванням соди, збільшують почуття голоду, викликають тягу до солодкого і в результаті змушують споживати більше калорій, ніж необхідно організму. Все це може привести до діабету, а зміст високофруктозного кукурудзяного сиропу в газованій воді - викликати проблеми з переробкою жирів в печінці і привести до печінкового стеатозісу.

Кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози

Цей сироп виготовляється з кукурудзяного крохмалю і використовується як загусник і підсолоджувач під час виробництва обробленого м'яса, газованої води і навіть хліба. Проблема в тому, що кукурудзяний сироп може містити до 95% фруктози (для порівняння, в цукрі міститься 50% фруктози) і він здатний викликати захворювання серця, кишечника і печінковий стеатозіс.

Енергетичні напої

Рятуєтеся від втоми за допомогою енергетиків? На жаль, ця звичка може погано позначитися на вашому організмі. В одній банці енергетика в середньому міститься 30 грамів цукру і безліч інтенсивних стимуляторів: кофеїн, таурин, женьшень і L-карнітин. Ви ризикуєте відчути непереборну втому, втратити апетит і настрій.

Оброблене м'ясо

Включаючи сосиски, бекон і інші м'ясні напівфабрикати в свій раціон, ви ризикуєте заробити різні хвороби, в тому числі діабет і ожиріння.

Причина в тому, що оброблене м'ясо містить велику кількість глутамату натрію - саме йому воно зобов'язане приємним смаком, і саме через нього воно може бути так небезпечно для здоров'я.

Гідрогенізовані рослинні олії

Тобто перетворені в твердий жир: рапсова, соєва, сафлорова, соняшникова і кукурудзяна олії - одні з найнебезпечніших продуктів на ринку, вважають дієтологи. По-перше, в них дуже багато калорій, а по-друге, вони містять велику кількість трансжирів. Останні підвищують в організмі рівень так званого "поганого холестерину" (ЛПНЩ) і знижують рівень "хорошого холестерину" (ЛПВЩ). Ми ризикуємо заробити серцево-судинні захворювання, ожиріння, діабет і ослаблений імунітет.

Трансжири

Використовують в процесі приготування того ж фаст-фуду, печива або цукерок, щоб вони довше зберігали товарний вид і не псувалися. Вживання в їжу таких продуктів може збільшити ризик діабету, серцевих захворювань і навіть інсульту. Ви вже готові вбити в собі ненаситну любов до чіпсів, картоплі-фрі і бургерам?

Нітрити

Нітрити додаються в м'ясні напівфабрикати, такі як бекон, шинка, салямі і сосиски, в якості консервантів для поліпшення кольору, смаку і зовнішнього вигляду м'яса. При високих температурах нітрити можуть з'єднуватися зі специфічними білками в м'ясі і утворювати токсичні сполуки - нітрозаміни. Ці сполуки канцерогенні і небезпечні тим, що здатні збільшити ризик раку підшлункової залози, шлунка і товстої кишки.

Харчові барвники

"Зі штучними харчовими барвниками, зокрема Yellow 5 і Yellow 6, пов'язують порушення концентрації і уваги у дітей, а також виникнення алергічних реакцій", - говорить Альперт. - У Норвегії і Швеції вже заборонили використання цих штучних барвників, а в багатьох інших країнах продукти, що містять ці добавки, повинні бути марковані фразою: "можуть чинити негативний вплив на активність і увагу у дітей". Так що завжди уважно читайте етикетку.

Попкорн для приготування в мікрохвильовій печі

Звикли проводити вечори біля телевізора з тарілкою попкорну з мікрохвильовки? Насправді ви вибрали не настільки нешкідливе ласощі, як здається.

Виробники подібного попкорну використовують особливе хімічне покриття в упаковці, яке при нагріванні розщеплюється на перфтороктанову кислоту - ця речовина здатна викликати рак у тварин і, ймовірно, може зробити те саме і з людиною.

Нагадаємо, ці продукти подарують силу і енергію на довгий час.

Як повідомляв портал "Знай.uа", цей продукт запобігає діабету.

"Знай.uа" писав, вчені назвали продукти, від яких не товстіють.