Інші назви свята:

  • «Брусничник»,
  • «Лупа»,
  • «Лупенскі морози».

На Русі про цей день говорили: «Луп ходить, рудий мужик по спинах лупить, нагнися - брусниця достигла, ворушись - овес в поле дійшов».

Історія свята

Святий Лупп спочатку був рабом у великомученика Дмитра Солунського, якого стратили за сповідання християнської віри. Перед своєю стратою Дмитро дав Луппу завдання роздати бідним його майно. Лупп забрав ризу, всю в крові, у свого пана після страти і його перстень. З цими реліквіями Лупп створив безліч чудес. Але і сам Лупп внаслідок став мучеником. За його проповідування християнства імператор Максиміліан засудив святого до смерті.

Традиції і обряди

У народі цей день називали Луп Брусничник, так як до цього дня як раз вже була стиглою брусниця в лісі і на болоті. Ті, хто вже звільнив час від роботи, міг піти з кошиком і назбирати багато цієї ягоди. Ягоду використовували по-різному: з неї робили компот і пастилу, пекли пироги і різну випічку, робили варення. Особливо популярною була квашена брусниця.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

У народній медицині у цієї ягоди було своє місце. Її використовували як антицинготну. Від туберкульозу використовували парену брусницю у власному соку, яку змішували з медом і толокном. Сік використовували при хворобах печінки і кишечника. Вагітні жінки за допомогою цього соку зміцнювали імунітет. А листя сушили і потім робили відвари від подагри, ревматизму, як сечогінний і в'яжучий засіб, при хворобах нирок і кишечника.

Якщо брусниця достигла, значить і овес вже встиг. Так що потрібно було поквапитися з жнивами, а також прибирати льон.

Багато також ворожили на снах в цей день. Намагалися запам'ятати, що їм снилося, адже кожен сон мав своє метафоричне значення. Деякі символи були радісними, а деякі готували людей до горя.