Повір'я

Цей день часто називали святом тихої зорі. За повір'ям сьогодні не зрозуміло звідки брався голос, що гукає тих, хто поодинці вирішив піти в ліс, і веде їх у глибоку хащу. Тому 6 вересня намагалися не відходити далеко від будинку, аадже небезпека може чекати на лузі і в полі. Також було повір'я, що можна зустріти чарівну червону квітку або чаклунський вогник, який теж заманює подорожніх. Таким вогником можна обпектися, а потім дуже довго доведеться лікуватися.

Предки вважали, що такого роду блукаючі вогники і голоси - це душі тих людей, які померли поганою смертю: від нещасного випадку, від запою, удавленники. Однак було і хороше. У цей день можна було отримати удачу до кінця осені, але потрібно було провести обряд. Потрібно взяти з собою святу воду, піти в ліс, назбирати в цю воду 20 опалих листочків і принести їх додому. Вдома розкласти листя на столі перед помаранчевими або жовтими свічками, почекати поки листочки підсохнуть і сім раз проговорити:

«Осінь в своєму домі оселилася, осінь щастя обіцяє, жене печаль. Двадцять листів на щастя зірвала - двадцять листків в будинок принесла, горе вони заберуть, вберуть, сварки, чвари і біди до мене не пускають. Нехай буде так".

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Потім по парочці листя покласти в кожну кімнату, а свічкам дати догоріти. В останній день осені сухе листя потрібно закопати під деревом.

Вважалося, що сильний вітер теж приносить біду. Але найчастіше в цей день було тихо, тому і назва така. Але якщо вітер дув сильно, то лляне насіння могло обсипатися і багато праці йшло нанівець.

Прикмети 6 вересня

  • Зоря з цього дня засиджується на небесних посиденьках (світає усе пізніше і пізніше).
  • Якщо на Євтихія пішов дощ, значить до зими погода буде сухою, а урожай в наступного році - відмінний.

  • Багато жолудів на дубі - зима буде морозною і сніжною.
  • Синиці розкричалися - до швидкої негоди з вітрами і зливами.
  • Добре, якщо Євтихій буде тихим, а то не втримаєш лляне насіння на корені: Усе дочиста вилупиться.
  • Ті, що народились 6 вересня, будуть всю життя щасливі. носити їм слід халцедон.