Всесвітній день надання першої медичної допомоги

Щороку з 2000 року це свято відзначають у багатьох країнах світу в другу суботу вересня. Ініціатори - члени Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. У цей день проводяться різні акції та консультації з приводу важливості і способів, яким може надаватися медична допомога постраждалим.

Міжнародний день солідарності журналістів

Цей день був заснований ще в 1958 році в Бухаресті. В цей день всі журналісти повинні продемонструвати свою згуртованість світу, щодо захисту своїх прав. Основою цього дня стала трагічна подія 1943 року. Тоді в Німеччині стратили чехословацького журналіста, письменника-антифашиста Юліуса Фучика. Він цікавився політикою ще в молодості, був одним з основоположників Комуністичної партії Чехословаччини і членом другого центрального підпільного правління Комуністичної партії. А 24 квітня 1942 його заарештували гестапо. Найбільш відомий книгою «Репортаж з петлею на шиї», яку написав в катівнях в'язниці в Празі.

У Міжнародний день солідарності журналістів у всьому світі проходять конференції, з'їзди, на які збираються журналісти з різних країн. На цих святкових конференціях вони не тільки діляться своїм досвідом, але і отримують нагороди за свою часом досить небезпечну працю.

День українського кіно

Це національне і професійне свято для працівників кінематографа. Його становили 12 січня 1996 року. Відзначають кожну другу суботу вересня. Перша українська кінозйомка відбулася у вересні 1896 року в Харкові, де фотограф Альфред Федецький зняв кілька хронікальних сюжетів. А вже в грудні Федецький влаштував перший український кіносеанс у Харківському оперному театрі.

У це свято працюючі в сфері кіномистецтва отримують привітання та побажання успіху у своїй справі. Проводяться конференції, засідання, круглі столи, які присвячені різним проблемам розвитку українського кінематографа.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

День фізичної культури і спорту України

Цей день теж відзначають у другу суботу вересня. Мета дня - долучити населення країни до спорту з фізкультури, а також пропагувати здоровий спосіб життя. У цей день проводяться спартакіади, змагання, марафони. Переможці отримують подарунки та грамоти, а в школах і університетах проводять конкурси та змагання. Також вшановують ветеранів спорту в Україні.

Православні свята:

  • Стрітення Володимирської ікони Пресвятої Богородиці.
  • Мучеників, Адріана і Наталії та з ними 23-х.
  • Преподобного Адріана Ондрусовський.
  • Блаженного Кипріяна Сторожевского.

Наталії і Адріана 8 вересня

Сьогодні вшановують пам'ять пари великомучеників Наталії та Адріана. Їм моляться про любов і мир між подружжям, про зміцнення шлюбу. А перед Володимирською іконою Пресвятої Богородиці їм віддають молитви, коли нападають вороги. На Русі головною традицією було прибирання вівса, люди готували різні страви з вівса, горобини і калини. А перший сніп ставили перед образами.

Іменини в цей день

Адріан, Віктор, Георгій, Дмитро, Марія, Наталія, Петро, Роман