Церковне новоліття - початок індикта

Найнепомітніше православне свято. Воно називається «початком індикту", і вважається, що це перший день нового церковного року. Багато святкують стандартний світський Новий рік, Старий Новий рік 14 січня, навіть китайський або мусульманський. Але мало хто знає, коли православний Новий рік. Святкувати новоліття почали в 1363 році через візантійської традиції а в 1492 почали відзначати і на Русі вже як державне і церковне свято.

Початок індикту - це початок фінансового року, початок нового періоду збору податків. Сам індикт - одна п'ятнадцята частина індиктиона, п'ятнадцятирічного проміжку часу, який при рівноапостольному царю Костянтині утвердився як компромісна між роком і століттям одиниця відліку історичного часу.

Новоліття, Слов'янський Новий рік

На Русі це велике свято, в якому поєднано безліч повір'їв і традицій. Літо закінчилося, осінь настає, закінчилися роботи в полі і починаються засидження (час роботи вдома при вогні). Вогонь старий в будинку гасили перед святом, а вранці запалювали новий, заговорюючи його.Сьогодні прийнято обходити поле з піснями і закличками, щоб урожай був хорошим. Багато людей перебиралися в нові будинки. Всі фінансові справи потрібно було до цього дня закінчити, щоб почати чистий рік. А по ще одній традиції проводили обряд «постригу».

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Православні свята:

  • Церковний Новий рік.
  • День пісний.
  • Початок індикту - церковне новоліття.
  • Преподобного Симеона Стовпника і матері його Марфи.
  • Мученика Аіфала, диякона.

Сьомін день

Цей день означав початок бабиного літа і по погоді визначали, якою буде вся осінь. Якщо ясно - буде теплою. Якщо на луках багато павутини, осінь буде затяжною. Бабине літо так називається, тому що починаються бабські роботи. Весь день жінки м'яли і шарпали пеньку, льон мили, стелили його, щоб відлежався, пряли. Під час прядіння дівчата дивилися, як лягають нитки: прямо - хороший чоловік попадеться, нерівно - негідний.

Іменини в цей день

Марфа, Наталя, Семен, Тетяна