У четвер, 13 вересня, у Гарвардському університеті відбулась церемонія вручення щорічної Шнобелівської премії. Це пародію на престижну міжнародну нагороду, яку традиційно отримують видатні вчені, повідомляють ЗМІ.

шнобелівська премія


Незважаючи на гумористичний підтекст, науковому співтовариству нагорода подобається. Лауреатам вручають символ премії і 10 трильйонів зімбабвійських доларів, які не емітуються з 2009 року.
Неординарними, загалом як і завжди, були відкриття, удостоєні цієї премії в 2018 році.

Медицина
Американські вчені Марк Мітчелл і Девід Уортінгер довели гіпотезу, що катання на американських гірках прискорює процес виходу каменів з нирок. Цікавим є те, що імовірність успіху значною мірою залежить від номера вагона: в останньому вагоні вона збільшується з 16 до 64% в порівнянні з першим.

Популярні новини зараз
Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб Нові тарифи на воду та каналізацію: за кожен кубометр – 86 гривень
Показати ще

Медична освіта
Японський дослідник Акира Хоріучі досліджував результати само-колоноскопії. За допомогою практичних методів він довів, що для цієї процедури можна використовувати розроблений японською фірмою дитячий колоноскоп.

Шнобелівська премія

Хімія
Лауреатом стала спільна робота вчених, які вивчили можливість використання людської слини для очищення брудних поверхонь.

Біологія
Шведські дослідники місцевої академії сільськогосподарських наук довели, що людина може визначити на смак вино, в якому була муха. Це пояснюється тим, що людина може розрізнити феромони самки дрозофіли навіть у мінімальній концентрації.

Антропологія
Автори досліджень прийшли до висновку, що відвідувачі зоопарку копіюють поведінку шимпанзе, в той час як шимпанзе копіюють поведінку відвідувачів.

Живлення
Британський вчений Джеймс Коул обгрунтував припущення, що калорійність харчування при канібалізмі в період палеоліту була значно нижче, ніж при раціоні сучасної людини із вживанням в їжу інших сортів м'яса.

Економіка
Група канадських учених отримала премію за вивчення ефективності використання ляльок вуду проти несправедливості з боку начальства.


Нагадаємо, щоосені в світі проводиться вручення Нобелівської премії за найбільш великі і важливі відкриття за останній рік. Але, так само, восени проводиться вручення пародії на одну з найбільш важливих нагород.

Шнобелівська премія


Як повідомляв раніше Знай.ua, церемонія вручення Шнобелівської премії відбулася в Гарвардському університеті (Кембридж, штат Масачусетс).

шнобелівська премія


Також Знай.ua писав про те, що Шнобелівська премія – це жартівливий аналог Нобелівської премії. Вона щорічно проводиться восени, і кожен рік претенденти б'ють нові рекорди по дурості їх відкриттів.