У понеділок, 17 вересня, православна церква влаштовує щорічне святкування на честь ікони Божої Матері «Неопалима Купина». В цей день віруючі приходять на урочисті служби в храм, а також дотримуються традиції свята, щоб отримати милість у Діви Марії.

Ікона Божої Матері 17 вересня: історія свята

Купина і пророк Мойсей

Образ ікони розповідає про події, які сталися при житті пророка Мойсея. Біля безплідної і суворої пустелі він побачив кущ, охоплений яскравим полум'ям і не згораючий. Господь повелів святого вивести з єгипетської землі всіх євреїв. Донині на Сирійський півострів йдуть паломники, щоб подивитися на камінь, де було послано бачення Мойсеєві.

Про саму ікону відомо мало відомостей. Вченим вдалося з'ясувати лише те, що ікона бере початок у глибині століть. Образ Богородиці з Предвічним Немовлям на руках поміщений у зірку, у якій вісім кутів, і складена вона з двох чотирикутників. Чотири з восьми кутів представлені в зеленому кольорі, вказуючи на живий кущ купини, а ще чотири — червоні, що символізують вогонь Господній.

Ікона Божої Матері

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Ікона Божої Матері 17 вересня: традиції свята

У цей день церква зарахувала Неопалимую Купину до чудотворних ікон, і по цей день віруючі моляться перед нею в надії на допомогу Вищих Сил.

Традиційно віруючі вирушають у храми, щоб взяти участь у ранкових урочистих службах і помолитися перед образом Богоматері. В цей день залишають домашні клопоти, щоб приділити час молитвам і духовному зростанню. Священнослужителі закликають відмовитися від розважальних заходів та провести час у колі сім'ї.

Ікона Божої Матері

У народі вірили, що в цей день вогонь стає священним, і в день свята в нього не можна плювати. Свічки гасили пальцями, а що сталися пожежі від ударів блискавки заливали молоком від чорної корови, вважаючи вогонь Небесним Голосом. Запалюючи печі, намагалися говорити пошепки і не допускали ніякої лайки.