Всесвітній день моніторингу води

Починаючи з 2003 р. щорічно у всьому світі відзначають цей день. Це свято екологічне, ініціатива належить американському Фонду чистої води. Свято стало інформаційно-освітньою програмою, яка спрямована на підвищення обізнаності усього світу в тому, що є проблеми водних ресурсів, і щоб всі брали участь у захисті води від забруднень. Адже від якості води, її стерильності і складу, залежить здоров'я всього людства.

День національної музики в Азербайджані

Цей день ще й День народження Узеіра Гаджибекова, основоположника музичного мистецтва в Азербайджані в професійному сенсі. Його опера «Лейлі і Меджнун» була першою не тільки на Азербайджані, а й на Сході. Перший Фестиваль національної музики, що стартував в лютому 2007 року і приурочений до сторіччя першої в Азербайджані опери, а також в цілому композиторської школи країни, з успіхом пройшов в регіонах Азербайджану. В рамках фестивалю пройшли концерти в багатьох містах, де взяли участь державні музичні колективи. Такий музичний фестиваль став традицією і святкується щороку.

День астрономії в Вірменії

У 2009 році уряд Вірменії вирішив відзначати 18 вересня День Астрономії і приурочити до нього традиційні тематичні заходи. Дату обрали цю, тому що в цей день в 1908 році народився академік Віктор Амбарцумян. Він став видатним вченим, засновником теоретичної астрофізики і Національним Героєм Вірменії.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Православні свята:

  • Пророка Захарії і праведної Єлизавети, батьків святого Іоанна Предтечі.
  • Преподобномученика Афанасія Брестського.
  • Вбивство благовірного князя Гліба, у святому Хрещенні Давида.
  • Мучеників, ФІФА та сестри його Фівеі (Вівеі).

Захарій і Єлизавета

Сьогодні також згадують подружню пару Захарія і Елисавету, які були батьками Іоанна Хрестителя, а Елисавета ще і сестрою Анни (матір Діви Марії). У цей день на Русі виганяли березовими віниками лихоманку, одну з її видів, кумоху. «Кумоха - нечиста сила, з особи худюща, великоока, синню шкіра оповита», - так описували її наші предки. Хворобу проганяли в лазні, паром і березою.

Іменини в цей день

Олександр, Олексій, Опанас, Гліб, Давид, Єлизавета, Юхим, Захар, Іраїда, Максим, Раїса, Федір