У середньостроковій перспективі така проста і доступна страва, як макарони, які не були дефіцитом навіть тоді, коли все продавали по талонах, можуть зникнути з прилавків. Справа в тому, що попит на макарони стрімко зростає, і незабаром вони почнуть дорожчати, а потім і зовсім перейдуть в розряд вишуканих страв.

У 2017 році були знижені імпортні мита на макарони з Євросоюзу, що сприяло нарощуванню їх поставок в Україну і збільшення рівня конкуренції навіть у традиційній ніші вітчизняних виробників - середньому і низькому цінових сегментах. Одним з ключових факторів, що впливають на макаронний ринок, стало зростання цін на основну складову - пшеничне борошно. З 2016 року по другий квартал 2018 цей ріст склав 24,3%. Крім борошна, в Україні дорожчають й інші необхідні для виробництва макаронів ресурси, такі як енергоносії та персонал. Тому виробники також змушені піднімати ціни, незважаючи на скорочення ринку і конкуренції імпортерів.

В 2017 році макарони подорожчали на 5%, а в першому півріччі 2018 - на 8% у порівнянні з аналогічними періодами минулих років. За результатами проведеного дослідження ринку макаронів в Україні, прогнозується уповільнення темпів його зниження до 5% в поточному році і перехід до невеликого 2-х відсоткового зростання в 2020-м.

Збільшення доходів населення в результаті запланованого економічного зростання буде сприяти тому, що фактор низької ціни перестане бути головним критерієм вибору макаронних виробів. Підвищується попит на якісні і дорогі макарони, такі як італійська паста.

Популярні новини зараз
Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги
Показати ще

Якщо вітчизняні виробники зможуть налагодити випуск такої продукції, то отримають додатковий дохід і будуть конкурувати з імпортом за рахунок більш низької собівартості. Судячи з поточних тенденцій, макарони поступово перестануть асоціюватися в Україні з дешевою їжею швидкого приготування, а більшою мірою перейдуть в розряд вишуканих страв, не чужих навіть людям, які сповідують ідею здорового харчування, - констатують аналітики Pro-Consulting.

Нагадаємо, раніше Знай.uа писав, що у Росії люди залишилися без їжі і води після місцевого Армагедону.

Також ми писали, що вчені зробили несподіваний висновок для гурманів. Виявляється, звичка жувати жуйку впливає на те, як ми сприймаємо смак їжі. Дізнайтеся, як саме.

Як будуть жити українці в 2019 році, розповів фінансовий експерт. Бюджет чекають несподівані зміни…