Чорна п'ятниця - це день найбільших знижок в році. Але інше питання, чи в Україні дійсно справжні знижки. Експерти сходяться на тому, що практично всі акції в магазинах - це лише маніпуляції довірливими покупцями. Але давайте спробуємо розібратися в цьому докладніше.

До речі, Чорна п'ятниця зазвичай проходить в останніх числах листопада і 2018 рік не виняток. Цього року вона починається 23 листопада в 00.01.

Чорна п'ятниця в Україні: що кажуть експерти

У нашій країні це абсолютно нове явище, яке прийшло з США. Відзначимо, що там дійсно у всіх магазинах є величезні знижки, але на обмежену кількість товарів, саме тому майже кожен з нас хоча б раз бачив відео, з якогось магазину США, де люди дійсно б'ються за умовний телевізор. Але у нас все абсолютно не так і більшу частину покупок в чорну п'ятницю українці роблять саме в інтернеті.

Але ось у нас, за словами експертів до цього ще дуже і дуже далеко. Адже більшість знижок - це лише штучні ціни, які встигли підняти за кілька днів до цього свята, а потім повісити гарний цінник з "величезною" знижкою.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Чорна п'ятниця 2018: список знижок в Україні

Як завжди, найгучніші і найбільші знижки обіцяють саме в інтернет-магазинах побутової техніки та аксесуарів. Rozetka і Цитрус на даний момент найуспішніші. Вони вже традиційно готують сюрпризи, але повідомлять конкретніше вони лише за кілька днів до самої Чорної п'ятниці. Ось тільки часто вони пропонують швидше розіграші, аніж великі знижки.

Також не можна забувати, що величезна кількість знижок буде саме на одяг. Наприклад "Модна каста" пропонує знижки до 70-90% на деякі бренди. Однак, якщо згадати, як було в минулому році, то приставка "до" - це знижки в 10-20 відсотків і не більше.

У брендових магазинах в минулому році були приблизно такі пропозиції: 15% на 2 речі, 30% - на три. Припустимо, що в цьому році ситуація буде приблизно такою ж.

Чорна п'ятниця
Чорна п'ятниця

Але з іншого боку, потрібно відзначити, що все-таки з кожним роком популярність Чорної п'ятниці в Україні зростає. Такий висновок можна зробити зі слів PR-директора ТРЦ "Гулівер" Тетяни Атаджанової. Вона розповіла, що за останні три роки в їх ТЦ все більше і більше людей намагається купити щось зі знижкою.

Деякі магазини дійсно дають знижки в 70%, але лише на старі колекції та на певні товари. А ось найбільший ажіотаж завжди в спортивних магазинах. Наприклад, New Balance вже не в перший рік робить "-50% на все" і тому люди ще з ночі збираються в величезні черги.

Чи будуть реальні знижки

А ось тут досить плачевна ситуація. Адже в Україні, за словами багатьох експертів дійсно немає нормальних знижок. Вся справа в націнці на річ, яку дають відразу ж, іноді вона досягає 500%. Саме тому, навіть 80% знижки - це досить велика націнка.

Якщо ви дійсно хочете купити кілька речей зі знижками, то краще їхати в Італію, Францію, або Арабські Емірати. Ось там будуть пристойні розпродажі, а пов'язано це з тим, що є істотна різниця між Україною і іншими країнами, наприклад США. Там вважається, що вигідніше продати 10 речей з невеликою націнкою, в той час, як у нас все навпаки - краще продати 1 річ, з націнкою в 500%.

Ну і крім цього, за кілька тижнів до Чорної п'ятниці багато магазинів штучно починають завищувати ціни, щоб надати потім "красиву і величезну" знижку, яка в дійсності не перевищуватиме 10%.

Тепер ви знаєте, коли пройде Чорна п'ятниця в Україні і чи можна справді заощадити в цей день. Давайте тепер дізнаємося трохи про історію цієї події і звідки вона з'явилась.

Історія Чорної п'ятниці: чому в Америці найбільші знижки

Френк Вулворт - це саме та людина, яка і вигадала Чорну п'ятницю, задовго від її офіційного виникнення. Справа в тому, що Френк придумав знижки і розпродажі в на початку 21-го.

Френк Вулворт
Френк Вулворт

Наш герой був лише звичайним скромним хлопцем з глибинки, який переїхав до міста і влаштувався працювати помічником продавця в магазин. Тоді там не був ніяких цінників, а продавці в майстерному діалозі повинні були вивідати непомітно для покупця, його платоспроможність і лише після цього назвати ціну. Виходило у Велворта не дуже добре, адже він був дуже сором'язливим. І тоді, під час відсутності його начальника, молодий хлопець наважився зробити перший розпродаж відомий історії.

Френк вивалив на прилавок весь сезонний товар і поставив поруч табличку "Все по п'ять центів".

І це принесло величезний дохід. Після цього молодий хлопець зумів відкрити свій магазин, де періодично радував покупців знижками. А комерційний успіх був настільки хорошим, що і зараз компанія містера Вулворта працює і продає спортивний одяг.

Його приклад був настільки успішним, що багато конкурентів також почали робити постійні сезонні знижки. Вивчивши все, вони зрозуміли, що найбільше прибутку вони отримують саме перед Різдвом, адже люди тоді купують подарунки для всієї родини. Саме тому традиція робити знижки на новорічні свята все ще існує.

А як же з'явилася саме Чорна п'ятниця

Сталося це в 1951-му році. Журнал Factory Management and Maintenance відстежив, що після дня Подяки багато людей беруть собі ще один вихідний за станом здоров'я. Всі розуміли, що це ніяк не пов'язано ні з якими інфекціями, а лише з бажанням зробити собі 4-денний відпочинок і можливість вивчити всі знижки в магазинах, щоб купити подарунки близьким.

Чорна п'ятниця
Чорна п'ятниця

Приблизно в цей же час вираз "Black Friday" стали вживати поліцейські з Філадельфії, шоковані нереальними пробками, які щорічно траплялися в п'ятницю після Дня подяки.

А інша версія свідчить, що "Black Friday" отримала свою назву, тому що в американському бухгалтерському обліку збитки відзначаються червоним кольором, а прибуток - чорним.

І тільки в 1966-му році цей вислів закріпився в США і став означати не величезний прибуток, і не неймовірні пробки, а саме знижки у всіх магазинах. Саме ця дата і вважається першою Чорною п'ятницею.