Ірен Сендлер – маленька тендітна жінка, яка народилася і виросла в Польщі. Коли почалася Друга Світова війна, їй було 30 років. Жінка дізналася про страшні і жорстокі події, які відбуваються в Гетто. Вона не змогла залишатися байдужою і зрозуміла, що повинна щось зробити.

Німці пропускали на свою територію медичних працівників, адже побоювалися хвороб, які швидко поширювалися табором. Ірен купила підроблені документи здоров'я працівника Управління. Вона приходила до табору кожен день.

Тендітна, але неймовірно відважна жінка зважилася на вражаючу місію. Вона вирішила врятувати дітей з цього пекла. Ірена проводила хлопчиків і дівчаток по тунелях і каналізаціями, перекидала їх через паркани, а малюків виносила з табору в медичному валізі. Дивно, але їй вдалося врятувати 2500 дітей.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Зрештою про діяльність жінки хтось дізнався. Її заарештували і довго катували. Ірені поламали ноги і руки, але вона не видала того, хто їй допомагав. З моменту арешту до самої смерті вона ходила на милицях.

Про свою діяльність вона розповіла всім лише про те, що діяла спільно з близькими друзями. Подробиці вона не афішувала. Але прожити довге життя пощастило лише їй одній.

До 2007 року ніхто не знав про Ірен. Раптово вона стала номінанткою на отримання Нобелівської премії Миру. Вражаюче, але комісія прийшла до висновку, що вчинок жінки не гідний нагороди. У результаті її отримав Альберт Гор за свій репортаж про глобальне потепління.

Невже 2500 врятованих дитячих життів не варті поваги?

Ірена померла, коли їй було 98 років. Все своє життя вона була надзвичайно скромною. Вона ніколи не хвалилася своїм вчинком і не вважала себе героєм, а лише відчувала провину за те, що їй не вдалося врятувати більше дітей.

Раніше портал "Знай.uа" писав про парня, який кожного дня фотографує, як помирає його кохана

А також про 92-річну жінку, яка пробігла на марафоні 42 кілометри

Як повідомлялося: 99-річна жінка за 2 роки пошила 840 комплектів одягу для африканських дітей