Коли людина дізнається, що незабаром може померти, тільки тоді усвідомлює наскільки цінне життя. Часто смертельно хворі люди так цінують останні дні, що замість того, щоб витрачати їх на смуток і жаль, приймаються виконувати свої найпотаємніші бажання.

Як зазначають психологи, у списках бажань головне — не екстраординарні заняття, відчуття і цілі, а мотивація хворого і його близьких, спільно проведений час.

"Мій найкращий друг помирає"

Ролик з такою назвою наробив шуму в минулому році. Крісу Бетанкуру, який страждає на лейкоз, залишилося жити не більше року, його однокурсник Діллон Хілл вирішив підтримати друга.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Щоб розважити друга, Хілл запропонував йому скласти список найбожевільніших речей, які він хоче встигнути зробити до смерті. Хілл навіть вирішив на час залишити навчання і повністю присвятити себе здійсненню бажань свого друга.

Бетанкур завів власний Instagram, в якому розповідав про своє життя і про хід лікування. У друзів з'явився сайт з величезним списком з 76 позицій, який з часом виріс мало не вдвічі.

Смертельно хворий хлопець мріяв побити світовий рекорд, стати пілотом, влаштувати бійку на подушках з незнайомцями, побувати на телебаченні, подивитися з другом всю трилогію "Володар кілець" за раз, розбити гітару, написати книгу і багато іншого. Друзів гаряче підтримували користувачі сайту Reddit: хтось безкоштовно запропонував свої послуги авіаинструктора, співробітник найближчого фастфуд-кафе з радістю допоміг влаштувати замовлення зі 100 позицій. Цю їжу хлопці потім віддали бездомним, виконавши ще одне бажання із заповітного списку.

До всього іншого студенти внесли величезний внесок у боротьбу з хворобою.

Зараз у Бетанкура все в порядку — у кінці жовтня йому зробили операцію з пересадки кісткового мозку і виписали з лікарні. Невідомо, чи повернеться хвороба знову, але щасливий юнак тепер цінує кожен день життя і, звичайно, насолоджується спілкуванням з найкращим другом. Вони не закинули сайт через ремісію, а вирішили скористатися популярністю, щоб допомагати іншим хворим.

"Привіт, мене звуть…"

Хілл і Бетанкур не єдині, хто склав список останніх бажань. У 2011 році вся Великобританія дізналася історію Кейт Грейнжер - геронтолога з міста Лідса, якій в 29 років діагностували рідкісну форму раку - десмопластичну фиброму. Лікарі говорили, що вона проживе не більш 14 місяців.

Кейт привернула увагу журналістів і лікарів нетиповою поведінкою: вже в 2012 році вона відмовилася від хіміотерапії, написала список бажань і початку "ставити галочки".

Наявність списку останніх бажань двояко позначався на її стані. З одного боку, вона рідше впадала у відчай, проте бачила, що її близьким все важче змиритися з її швидкою смертю.

У дні, коли, за прогнозами лікарів, вона повинна була померти, жінка запустила кампанію "Привіт, мене звуть ...". За весь час, проведений у лікарні, багато лікарів й медсестри, яких Грейнджер бачила день у день, не віталися і не представлялися. Це бентежило і абсолютно позбавляло її довірливого ставлення.

Кампанію чекав успіх: тепер у Великобританії та інших країнах вітатися з пацієнтом і називати йому своє ім'я вчать всіх співробітників медичних установ ще в інститутах і коледжах.

Замість 14 місяців Грейнджер прожила п'ять років. Вона померла в липні 2016 року, встигнувши написати три книги, зібрати 250 тисяч фунтів стерлінгів на допомогу іншим раковим хворим, зустрітися з королевою, отримала орден Британської імперії і навчила лікарів вітатися з пацієнтами.

Вона подбала і про свого чоловіка Кріса, який підтримував усі її починання під час хвороби і втішав в найважчі часи. Кейт написала йому 27 вітальних листівок, які він буде отримувати щороку на день народження до свого 65-річчя

Нагадаємо, 28-річна Емі Редхед вирішила відмовитися від хіміотерапії, заявивши, що хоче прожити свої останні дні, як можна здоровіше і красивіше.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у британському хоспісі погодилися організувати весілля для жінки, що помирає від раку.

Також "Знай.uа" писав, Шон став першою людиною у світі, який переміг два невиліковні захворювання.