Грудень у розпалі, саме час подумати про головний символ свята – новорічну ялинку. Коли вона з'являється в будинку, уся його атмосфера наповнюється трепетним очікуванням дива і передчуттям зимової казки. Цікаво, що традиція прикрашати ялинку до зимових свят існує в абсолютно різних куточках планети. Чому саме ялина стала символом Нового року і Різдва мало не в усьому світі?

Новорічна ялинка: пишне вбрання
Новорічна ялинка: пишне вбрання

Існує безліч теорій походження традиції наряджати ялинку на зимові свята, тому історія виникнення цього ритуалу вельми заплутана і незрозуміла – коротко ніяк не розкажеш... До речі, новорічною ялинка вважається саме в країнах колишнього соцтабору, а в усьому світі – вона різдвяна. Що ж спробуємо розібратися!

Як ялинка стала символом: стародавні вірування

Багато-багато років тому, коли людство перебувало в зародку свого розвитку з найпримітивнішим укладом життя, одним і з предметів поклоніння для людей було дерево. Його одухотворяли і наділяли «високодуховними» властивостями. За деякими переказами з різними варіаціями вважалося, що дерева – це живі істоти, у яких живуть душі наших померлих близьких. Або ж у гілках дерев таяться духи, які знаходять собі тут комфортний притулок. Так що прикрашати дерева ще в незапам'ятні часи люди почали для того, щоб «задобрити» цих духів. Адже вони можуть бути як прихильні до живих, так і агресивні.

І в аспекті таких вірувань особлива роль відводилася, звичайно, вічнозеленим деревам. Це ж якесь диво – усе в'яне, а в смереках, соснах, туях і т. д. життя жевріє і взимку, і влітку. Так, стародавні люди вірили, що це відбувається тому, що вони обрані Сонцем. А воно як джерело тепла і життя – головне божество в більшості язичницьких міфологій.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Новорічна ялинка
Ялинка

Витоки традиції наряджати ялинку в різних країнах

Міфологія слов'ян передбачала веселощі біля ялинового новорічного символу – пісні, танці, гру на музичних інструментах. Таким чином, наші предки вірили, що своїм гарним настроєм розбудять богиню весни – Живу. Та, в свою чергу, повинна була б зволити до людей і надіслати на Землю свого сина – Світло. На цьому складний ланцюжок подій не зупинявся: Світло, за переказами, відправлявся в царство Діда Мороза, щоб пробудити там життя і позбавити Землю від кайданів льоду.

А давні германці, наприклад, прикрашали свої будинки гілками ялинових дерев на честь зимового сонцестояння. Народність Хант підносила до смерек жертви. Удмурти – запалювали на цих деревах свічки і молилися богам в перший день Нового року ...

За однією з версій, яскравіше і інтенсивніше за все традиція наряджати ялинку на зимові свята проявлялася в Німеччині. А звідти вже і поширилася всією Європою.

Ялинка, встановлена в природному положенні, в якому ми її знаємося – найімовірніше з'явилася вже в XVI столітті. Принаймні, перші документальні дані про ялинку як про символ Різдва належать до цього сторіччя. Коли християнство почало крокувати світом, привносячи нові традиції і вбираючи язичницькі ритуали: «прибрало до своїх рук» і ялинку, зробивши її різдвяною.

Новорічна ялинка: легенди

Звідки пішла традиція наряджати ялинку: теорія Древнього Риму

Найдавніші теорії свідчать, що витоки традиції прикрашати ялинку на зимові свята знаходяться в історії Стародавнього Риму, який існував з 753 до 476 рр. до н. е. Там прикрашали «ялиновими» житла в честь бога землеробства Сатурна. Тоді просто розвішували зелені хвойні гілки, прикрашали їх свічками і якимись блискучими дрібничками. Ці, найбільш ймовірно, найперші ялинки звисали зі стелі і були покликані захищати житло від злих духів. Пізніше, в першому тисячолітті нашої ери, коли християнство вже виникло, але ще не було сильно поширене, римляни відзначали 25-го грудня Свято Сонця «Sol Invictus ». І хоч християнство вже активно повзло по імперії, Різдво ще не святкували. Бо не була встановлена точна дата появи Христа на світ. Правда, було відомо, що сталося це взимку, тому «Sol Invictus» поступово перетворився в його День народження.

Новорічна ялинка: Німеччина
Новорічна ялинка: Німеччина

Ялинка – різдвяний символ: германська теорія

Так, паралельно з давньоримської теорією існує і німецька. Хоч німецькі племена не так відомі світові, як Римська імперія, перші згадки про їх цивілізації датуються вже першим тисячоліттям до н.е. у праці «Німеччина» автора Тацита. А в VIII-VI століттях до н. е. вони були цілком відокремленою народністю, нехай і без офіційної країни з назвою «Німеччина».

Так ось вже з цими часами пов'язані легенди про німецької традиції прикрашати ялинку. Достеменно точно невідомо, коли, але абсолютно точно, що ще в дохристиянські часи в кінці грудня у германців існував звичай святкування середини зими. У підготовці до нього люди в своїх будинках ставили в воду гілочки дерев. Це могли бути фруктові або черемха. З особливим трепетом до, так званого, тодішнього нового року, чекали цвітіння на цих гілочках. Це був символ продовження життя в природі, незважаючи на зимове вмирання. Найчастіше «доморощені дерева» і правда-таки радували господарів квітами і бруньками. Але так відбувалося далеко не завжди. І, звичайно ж, це вважалося поганим знаком від Неба. Проте ці рослини в будинку взимку покликані вселяти надію на весну і рятувати від зимової холодного зневіри. Так що поступово фруктові гілки почали замінювати вічнозеленими. І люди почали ставити в будинках цілі деревця: ялицю, сосну, ялину.

Новорічна ялинка зі свічками
Новорічна ялинка зі свічками

Витоки традиції новорічної ялинки: українська версія

Є ще одна смілива версія появи традиції наряджати ялинку, і вона каже, що зародився звичай саме в Україні і вже від нас потрапила в Західну Європу. Наші предки слов'яни – древні язичники, які проживали на нинішній території Польщі й України, за переказами, на свято зимового сонцестояння (який потім перетворився на Різдво) створювали декор, який символізує насіння і нове життя. Вони вірили, що саме в ці зимові дні брама неба відкривається, щоб послати на землю нове життя, нові ідеї, нове добро, нову долю і нову благодать. Це до сих пір зберіглося в містично-магічних традиціях наших святок. І в честь свята наші прямі предки проводили «чарівний» ритуал з ялинкою – спалювання дерева. Перед урочистим ритуалом дерево прикрашали, в його вогонь кидали насіння, яблука, горіхи і монети. Це символізувало прохання прихильності у богів.

Новорічна ялинка в християнстві
Новорічна ялинка в християнстві

Навіщо наряджають ялинку віруючі?

Є й релігійні варіанти походження різдвяної символічності ялинки. За однією з легенд, всі земні дерева прийшли привітати божественне немовля в ніч його народження на світ. А хто зміг дістатися до Ісуса першим? Ті, хто поруч росли. Віфлеємські пальми, потім – буки, кипариси, верби, дуби і т.д. А ось останньою прийшла на поклоніння маленька ялинка з Півночі. За пишним рослинним оточенням Христа, скромну ялинку зовсім не було видно. Але раптом на неї прямо з неба почали падати зірки – північна красуня, прикрашена зоряним світлом, заблищала-засяяла. Ось вам, наприклад, і прекрасний варіант, як пояснити дитині появу ялинки на Новий рік.

Навіть на походження в Німеччині традиції прикрашати ялинку на зимові свята у християнства свій погляд. Одна з релігійних легенд пов'язує появу ялинки як святкового символу зими в Німеччині зі святим Боніфацієм – її хрестителем. У VIII столітті він проводив на цих землях, так би мовити, священну релігійну пропаганду. До християнства германці поклонялися дубу. І під час однієї з проповідей Боніфацій захотів доказовим чином скинути цей язичницький символ, демонстративно зрубавши його. Дуб повалився, «потягнувши» за собою всі дерева навколо нього. І на цьому чистому просторі вистояла тільки одна маленька ялинка. Боніфацій в серцях проголосив її деревом Христа. Ось і є ялина з тих пір символом Різдва і з'являється до кінця грудня в європейських будинках.

Є ще легенда і у протестантів на цю тему. Вони приписують святковій ялинці більш пізню появу і пов'язують її з ім'ям Мартіна Лютера Кінга. У XVI столітті він зробив релігійну революцію в Німеччині, борючись проти папської політики канонічної католицької церкви і увійшов в історію як лідер Реформації. Так ось існує думка, що Лютер був одним з перших, хто поставив у себе вдома ошатну ялинку на честь Різдва. Хоч цей звичай був, по суті, язичницьким і існував задовго до нього, Лютера можна сміливо назвати вагомим популяризатором ялинкової традиції в Європі. У чому полягала причина таких його дій щодо нашої улюбленої ялинки – легенда не конкретизує.

Також існує легенда, яка пов'язує витоки традиції прикрашати ялинку з іудейської Ханукою, яку теж святкують в грудні на честь прославлення дива. На свято запалюють світильник, який складається з восьми свічок. Деякі вчені стверджують, що Ханука – символічний прообраз нашого новорічного дерева з закликом «ялинка засвітись».

Новорічна ялинка в Німеччині
Новорічна ялинка в Німеччині

Ялинка йде по світу: витоки традиції наряджати ялинку в різних країнах

Тільки в ХIХ столітті традиція наряджати ялинку «розцвіла» в повній мірі у світі. Тоді у всій Європі ялинка стала обов'язковим атрибутом різдвяних і новорічних свят, хоча її урочиста хода почалося значно раніше.

В англійській стороні ялинка вперше з'явилася в 1800 році при дворі короля Великобританії Георга III з подачі його дружини Шарлотти, уродженки Німеччини. Але офіційним зачинателем цієї традиції в Англії вважається король Альберт Саксен-Кобургский – чоловік королеви Вікторії, теж німець за походженням. Тому що за Шарлотти ялинка стала мало кому відомим декором для обраних аристократів.

А ось Альберт почав впроваджувати традицію прикрашати ялинку в маси на особистому прикладі в 40-х роках того ж століття. І в 1848 році в газеті «Illustrated London News» з'явилася фотографія королівської сім'ї біля пишної різдвяної ялинки. І вже за якихось 10 років всі англійці, захоплені прикладом своєї королівської сім'ї, із задоволенням наряджали в будинках святкові зелені дерева. До того ж ялина відразу стала тут головним символом зимових веселощів – тепер всі урочистості відбувалися навколо ялинки.

У Франції вперше встановили різдвяну ялину в 1807-му році за наказом Наполеона I в Касселі. Він дізнався про цю традицію у військових походах і вирішив таким чином порадувати своїх німецьких солдатів. А вже в 1837-му році святкове зелене дерево з'явилося у французькому палаці Тюїльрі при дворі короля Луї Філіпа за наказом Орлеанської герцогині, вродженої німецької принцеси Хелени фон Макленбург. Правда, королівські особи не вважали за потрібне прикрасити святкове дерево свічками, тому воно не сяяло і не було привабливим для людей. Так що у Франції традиція приживалося довго і не дуже жваво.

Точно відомо, що в 1817-му ялинка з'явилася на офіційних зимових святах в Угорщині. У 1820-му році – в Чехії, в 1829-му – в Скандинавії, а в 1840-му – і в Російській імперії (отже, і України, яка в той час була її частиною).

У багатьох країнах різдвяна ялинка з'явилася завдяки Англії, тому що вона активно «розвозила» цю традицію по своїм колоніям.

І тільки до кінця XIX різдвяна традиція ялинки була завезена в США. І знову-таки, завдяки німецьким іммігрантам. Німці, які живуть в Америці, просто стали прикрашати і встановлювати ялинки біля своїх будинків, не економлячи на свічках і подарунках в якості прикраси дерев. Так що це видовище вражало їх сусідів, і вони стрімко брали з них приклад. Звичай розносився по американським сім'ям так стрімко, що буквально кожен забажав собі такої яскравої ошатної прикраси до різдвяних свят.

Уже в 1848-му році в Нью-Йорку навіть з'явився перший ялинковий ярмарок. Звідси і пішов звичай ошатних новорічних базарів. Там же в 1882-у році на ялинці вперше з'явилися електричні свічки, тобто наші улюблені гірлянди. Їх створили за спеціальним проектом віце-президента электро-компанії «General Electric».

Новорічна ялинка: в XIX столітті
Новорічна ялинка: в XIX столітті

Символ Нового року і Різдва: перша громадська ялинка

Про те, де офіційно було встановлено першу громадську ялинку на Різдво в Європі точаться запеклі суперечки. Германці стверджують, що в Страсбурзькому кафедральному соборі 1539 року. На те навіть є докази Олександра Демандта – знаменитого німецького історика.

Новий рік
Новий рік

Офіційні витоки традиції на Русі: ялинка і Петро I

Прищепити ялинку як символ зимових свят жителям Російській імперії намагався ще Петро I. Він привіз ялинку в Російську імперію зі своєї першої подорожі до Європи в кінці ХVII століття. Тоді 20 грудня 1699 року в своєму указі він ввів нове свято: Новий рік з 1-го вересня перенесли на 1-е січня. Там же зазначалося прикрашати до цього дня житла сосновими, ялівцевими і ялиновими гілками – європейськими символів Різдва. Але тоді його насильницькі нав'язливі дії не ввели цю традицію народ. Так, вона вінчала новорічне оздоблення в офіційних будівлях.

Народ не поспішав дотримуватися такого декору, а ось господарі різних «алко» закладів активно почали прикрашати екстер'єр своїх будинків ялиновими деревами. Мабуть, для залучення клієнтів. З тих пір в народі повелося називати придорожні бари – «ялинками». Але насправді вперше ялинка потрапила в Росію в 1817-му році за часів правління Миколи I. Тому що його дружина була вихідцем з німецької Пруссії, і нудьгуючи за батьківщиною, попросила прикрасити палац на зимові свята ялицево-сосновими.

Тільки в XIX столітті пухнаста красуня стала по-справжньому повсюдним народним символом Нового року в Російській імперії. Тоді в 40-х роках першу публічну ялинку вбрали в будівлі петербурзького Катерининського вокзалу місцеві іммігранти з Німеччини. Тоді її пишно прикрасили фруктами і стрічками, увінчавши великою зіркою на маківці. За їхнім прикладом почали діяти міські жителі, а потім і селяни – так що до кінця століття практично в кожному будинку стояла гарна різдвяна ялина.

Новорічна ялинка в СРСР
Новорічна ялинка в СРСР

Чому почали зустрічати Новий рік з ялинкою в СРСР?

Наша країна деякий час була однією з республік Радянського союзу (цей факт ми заперечувати не можемо), а значить піддавалась владному впливу партійного комунізму Країни Рад. І в комунізма до святкового хвойного дерева було своє особливе ставлення. Так з початком історії Радянського Союзу в 20-і роки, природно, Різдво, як і всі релігійні звичаї, святкувати було про заборонено. Внаслідок категоричного неприйняття Леніним християнства в немилість потрапила і святкова зимова ялина, а Дід Мороз прирівнювався до ворогів народу. Все це підносилося пропагандою як злісні буржуйські традиції. Але ялинка – досить живучий символ свята! Врешті-решт він з язичництва пережив навалу християнства, так і комунізм переміг.

Уже через 10 років, виявилося, що партії потрібна чарівна зимова казка. Адже зима, як не крути, важкий і депресивний час, яке без містики і вогників, що розфарбовують облізлу природу, важко пережити навіть в ім'я побудови світлого комунізму. Так радянська влада вирішила реабілітувати ошатну ялинку, але вже прибравши її прив'язку до Різдва – в новий культ було зведено святкування Нового року. Тепер вічнозелене дерево в СРСР стало символом нового радянського року, який обіцяє нові перемоги і звершення в боротьбі за загальну рівність і благоденство. Прикрашати ялинку дозволялося чим завгодно, але тільки не буржуазно-релігійними символами. Так Віфлеємська зірка на верхівці святкового дерева була замінена на комуністичну – і справі кінець.

Новорічна ялинка, без перебільшень, дарувала казку і відчуття дива в холодні темні дні, не тільки дітям, а й дорослим людям. Допомогла пережити і страшні воєнні роки. Тоді ялинкова мода була простою – її прикрашали іграшками, зробленими власноруч, або підручними матеріалами, що відбивали суть часу. Воєнні ялинкові прикраси – це собачки-санітари, пістолети, парашутисти. Пізніше радянська ідеологія доклала руку і до ялинкової моди. На новорічних красунях почали з'являтися червоноармійці, прапори, піонери, автомобілі «Перемога», сніжинки з серпом і молотом. У 50-і – за часів розквіту сільського господарства і знаменитих хрущовських с/х реформ на новорічній ялинці з'явилася іграшкова кукурудза. А в 60-і, епоху космонавтики – супутники, космонавти, авіатори і навіть мирний атом. Цікаво, як це виглядає?

Вперше в Радянському союзі 1 січня стало вихідним днем в 1947-му році.

Новорічна ялинка в Радянському союзі
Новорічна ялинка в Радянському союзі

Інші символи: країни без ялинки

Проте існують на цій земній кулі і країни, у яких символічною різдвяно-новорічною рослиною є не ялицево-соснові дерева.

Наприклад, у В'єтнамі на Новий рік дарують один одному квітучі гілочки персика. На Кубі замість ялинки прикрашають пінію або пальму. У Нікарагуа будинок декорують кавовими деревами. У Судані – молодою порослю горіха. В Японії – ікебаною з троянди, бамбука, абрикоса, сливи і все-таки гілочок сосни.

Відео