Усі ми, як діти, чекаємо чудесного новорічного свята. А щоб наша ялинка перед Новим роком сяяла яскраво, стильно і красиво, потрібно постаратися її вбрати за останніми модними тенденціями. Виявляється, існує і ялинкова мода, причому вже не перше століття... На що орієнтуватися, як підійти до справи і що означають загальноприйняті символи ялинкових прикрас?

Як прикрасити ялинку: стильні варіанти
Як прикрасити ялинку: стильні варіанти

Ялинкові прикраси: стародавні уявлення

Ялинкова мода за часів своєї першої появи в Європі була «їстівної». У ХVI столітті ялинку наряджали не різнокольоровими кульками, а ласощами: в першу чергу, це були фрукти – в основному яблука і груші, морква і овочі, наприклад, картопля. Так, дбайливі господарі починали заготовки ялинкових іграшок вже зі збором врожаю восени – відбирали найкрасивіші яблука і берегли їх до свят середини зими, трепетно створюючи хороші умови. Трохи пізніше на ялинках з'явилися яєчна шкаралупа, горіхи, згодом – і шматочки цукру з вафлями. Вони поступово перетворювалися в пряники і солодощі химерних форм – це старовинна німецька традиція.

Такий звичай виник завдяки християнській легенді. Згідно зі священним переказом, в ніч народження Христа вмить по всій Землі все дерева зацвіли і вкрилися прекрасними плодами.

А ось наші улюблені ялинкові кулі почали прикрашати ялинки тільки в середині XIX століття. На походження цього звичаю є свої причини. У 1848-му році видався дуже поганий урожай яблук, тому люди були просто змушені придумати їм заміну. Так в екстрених цілях тимчасово, лише на рік як виняток, майстри Тюрінгії (Німеччина) примудрилися видути зі скла круглі кулі, немов яблучні плоди. А для ошатності їх прикрасили всілякими блискітками. Як то кажуть, немає нічого більш довговічного, ніж тимчасове. Кулі так всім сподобалися, що про яблука вже на наступний рік забули і неодмінно бажали наряджати ялинку саме скляними кулями. Так, що в одну мить виробництво новорічних куль було поставлено на потік і стало масовим. І до цього дня ялинкові кулі різних розмірів з візерунками користуються величезною популярністю і любов'ю.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

За своєю суттю, прикраси на ялинку – це символи, які формувалися поетапно паралельно з розвитком людства: від язичницьких вірувань через християнство до сучасного світського суспільства. Наприклад, верхівка на ялинку традиційно повинна бути зіркою. Спочатку вона символізувала Сонце, потім Віфлеємську зірку, яка привела волхвів до місця народження Ісуса, в наш же час вона могла ставати й політико-ідеологічним символом. Вогники на святковій ялинці (спочатку – запалені свічки) – це духовний світ, фрукти (а потім вже і солодощі) – символ родючості. Сьогоднішні ялинкові іграшки втілюють їх штучне перетворення.

Найбільш популярними новорічними прикрасами в усі часи були різні солодощі. За звичаєм, в кінці свят дітям дозволяли з'їсти все ялинкове оздоблення на чолі з особливою різдвяною цукровою зіркою. Її покуштувати було особливою честю, яку надавали найменшій дитині в сім'ї або найбільш зразковій в році, що минає. Не дивно, що Новий рік у всіх країнах – найулюбленіше свято серед дітей.

Як прикрасити ялинку: стародавні традиції
Як прикрасити ялинку: стародавні традиції

Слов'янські традиції наряджати ялинку

Слов’янські традиції в загальних рисах мало відрізнялися від загальносвітових, але були у наших предків і дуже цікаві нюанси. Наприклад, один з найчарівніших звичаїв в оздобленні святкової зимової ялинки можна назвати цілим символічним обрядом. А сучасні психологи і тренери з успіху цілком можуть взяти його на озброєння, бо побудований він за всіма законами підсвідомості в націленості на успіх і виконання бажань з якорями усвідомленості і т. д. Тоді наші предки прикрашали ялинку на свято зимового сонцестояння 22-го грудня і починали це робити рівно за 12 днів до свята. Чому? Тому що кожне повішена на ялинку прикраса мала свій символічний зміст у виконанні бажань. Заздалегідь людина продумувала свої мрії, потім – 12 достоїнств, які їй потрібно посилити в собі для того, щоб ці мрії збулися. Ось ті достоїнства і потрібно було вивішувати щодня на ялинку у вигляді символічних фігурок. Так людина проявляла одну свою якість кожен день, щоб підтвердити щиру силу своїх бажань. Наприклад, ті, хто мріяли про кохання – зізнавалися близьким у своїх теплих почуттях і підтверджували їх дією. Згодом ця людина вивішувала на ялинку символ любові – серце, голуба, лебедів і т. д. Якщо хтось хотів собі багатства в Новому році, то підносив близьким дари і вивішував на ялину монетку. При цьому важливо було прикрашати ялинку знизу-вгору, ніби спрямовуючи свої бажання до неба.

Як прикрасити ялинку: модний декор
Як прикрасити ялинку: модний декор

Як прикрашати ялинку в 2019 році, щоб привернути щастя?

У наш час стильні ялинки теж можуть залучити в життя удачу, гроші і любов. Сьогодні, маючи більш широкі знання, ми працюємо на цим не тільки з огляду на давні вірування, а й з допомогою наук, в першу чергу, астрології.

Прийдешньому року покровительствує Жовта Земляна Свиня. Тому найголовнішими в 2019-му будуть жовтий колір і його золоті відтінки. Сміливо прикрашайте ялинку цими тонами і супутніми їм варіаціями, також правильними будуть всі відтінки бежевого. Прикрашаючи ялинку мішурою, теж неодмінно зверніть увагу саме на золотисту. Такі прикраси принесуть вам удачу і успіхи в починаннях в майбутньому році.

А ось для залучення любові на новорічному дереві повинні з'явитися червоні та рожеві ялинові іграшки. Також янголята та сердечка – чому б не вибрати золотистого ангела, щоб убити двох зайців одночасно?! А щоб побудувати любов з конкретною людиною, напишіть її ім'я на аркуші паперу, і, згорнувши, повісьте на верхівку. Щоб гармонізувати стосунки з уже наявною другою половинкою – повісьте на свою ялинку побільше білих іграшок. А ось пристрасті у стосунки в Новому році додасть червона гірлянда на ялинці.

Особливо прихильною свинка буде до тих, хто повісить на ялинку як прикрасу різні солодощі для неї. Завдяки цьому покровителька Нового року не забуде про вас протягом усіх його 12-и місяців.

Щоб привернути до себе грошові потоки, слід покласти під ялинку монетку – вона закладе стабільний фінансовий фундамент. Після зустрічі Нового року потрібно обов'язково витратити її на щось корисне для вашого будинку.

Шишки, палички кориці і жолуді на новорічній ялинці обіцяють вам допомогу земної стихії в справах. А вона дає стабільність і заможність.

Стиль Жовтої Земляної Свині – шик і розкіш. Тому ви розумієте, як правильно зустрічати майбутній рік і який напрям має бути задано оздобленню ялинки. Побільше блиску – і свиня буде задоволена, і допоможе вам бути щасливими в прийдешньому році.

Як прикрасити ялинку на любов
Як прикрасити ялинку на любов

Ялинкові іграшки: модні тенденції 2019

Ні для кого вже, напевно, не новина, що існує мода навіть на ялинкові іграшки. У цьому році вона нам диктує такі варіанти прикраси ялинки.

  • Безліч куль. Обов'язково блискучих і в різних розмірах, але бажано в жовтому кольорі.
  • Гірлянди повинні переливатися одним-єдиним кольором.
  • Бажаєш красиво вбрати ялинку мішурою, тоді використовуй великий дощик, який повинен теж бути одноколірним і неодмінно пухнастим. Ті ж тренди поширюються і на прикрашання ялинки стрічками.
  • Актуальна мода завжди повертається до витоків, і нове – завжди добре забуте старе. Один з найбільш гострих трендів нинішньої ялинкової моди – прикольні вироби своїми руками. У домашніх умовах ти можеш створити чудовий декор – сніжинки, новорічні ліхтарики з паперу, іграшки з фетру, ниток, дроту і бісеру. Відмінна ідея для проведення часу з дітьми. Найкрасивіші з них можна віднести до школи для створення трендового новорічного інтер'єру і там. А загалом, прояви фантазію і залучи до заняття всіх домочадців і друзів – це може стати до всього іншого цікавою тематичною розвагою і навіть темою для цілої передноворічної вечірки! Обов'язково проведіть конкурс на кращі саморобні прикраси для ялинки. Підсумки, якого можна проводити на вулиці серед перехожих, мотивуючи їх новорічним настроєм і мандаринками в подарунок.
  • Знову-таки, повертаючись до первинних «ялинкових» традицій і покровительки цього року, дизайнери радять прикрашати ялинку імбирними пряниками і глазурованим печивом.
  • Крім традиційних і звичайних ялинкових іграшок, в цьому році на нашій зимової красуні повинні з'явитися помпони і банти з тканини.
  • Безумовно, в тренді-2019 – красиві символи наступаючого Нового року. Обов'язково прикупи на різдвяних ярмарках іграшкових свинок різних розмірів і форм.
  • Ще один важливий тренд – верхівка ялинки. У всі часи вона вважалася мало не найважливішою прикрасою на ялинці. Зараз вона повинна бути особливо оригінальною і незвичайною, щоб гордо сяяти на святкових фото. На допомогу тобі – симпатичне порося, янголятко або величезний золотий бант. Але класика теж актуальна – великі червоні зірки, що вінчають ялинку, знову увійшли в моду в цьому році.

Також дизайнери звертають увагу на те, що вбрання новорічної ялинки до 2019-го року має бути продуманим і вишуканим. Обов'язково будьте уважні до деталей і врахуйте, що цьогорічна ялинка – це справжній витвір мистецтва, у якому немає незначних дрібниць. Наприклад, зараз модно навіть турбуватися про красиве кріплення для іграшок. Так що заміни звичайні кріпильні нитки на спеціальні фіксатори в тон дереву, щоб вони не були помітні на ялинці і створювали враження «ніби вона настільки красива і ошатна від природи». Модно в цьому році піти ще і від зворотного – навпаки зробити їх нарочито яскравими із кольорових стрічок або декоративних мотузок. Але зробити це слід так, щоб аксесуари гармонійно перегукувалися зі стилем і кольором іншого декору. Якщо постаратися, то можна тільки з захватом уявити яка чудова картинка новорічної ялинки вийде.

Як прикрасити ялинку: червоний декор
Як прикрасити ялинку: червоний декор

Ідеї прикрасити ялинку: слідуй дизайнерській системі

У більшості випадків ми звикли наряджати нашу новорічну красуню в довільному порядку. Але на сьогодні це вже не дуже стильно. Для того, щоб зробити свою новорічну красуню дуже модною, дизайнери радять прикрашати її за певною системою. Ось які є варіанти.

  • Спіральне розташування. Просто намалюй в розумі на ялинці спіраль, і вішай на неї іграшки більш-менш строго за цими лініями.
  • Збережи хаотичність в іграшках, якщо так вже це любиш, але розвішуй дощик і гірлянди строго колами. Тоді святкове вбрання новорічної ялинки отримає стильну завершеність.
  • Коло – це відмінна ідея і для всього ялинкового ансамблю. І в міру епатажно, і в міру традиційно – і в той же час помітно й елегантно.
  • А як щодо вертикалі? Досить весела ідея, але раптом комусь захочеться насправді яскравого креативу!

Як прикрасити ялинку в ретро стилі
Як прикрасити ялинку в ретро стилі

Оформлення ялинок: стилі досконалості

Як прикрасити новорічну ялинку? Якщо підійти до питання ґрунтовно і системно, то спочатку варто вибрати стиль загального декору. Не варто лякатися такої серйозної дизайнерської термінології: навіть наш звичний з дитинства спосіб наряджати ялинку в довільному порядку має своє визначення стилю. І як кажуть стилісти, не буває людей без смаку, тому що відсутність стилю – це теж стиль. І якщо довести це до навмисних проявів, то можна і зовсім прийти до суперестетського і ідейного бурлеску, кітчу, абсурду і т. п. Але нехай ця екстравагантна прерогатива дістається рідкісним креативщикам, ми краще пройдемося по більш-менш простим «канонічним» стилям.

  • Класика завжди в моді. Елегантність підходить всім і завжди. Рівно так само, як завжди всім подобається. Віддай перевагу саме класичному оформленню ялинки – і ніхто не зможе сказати, що твій інтер'єр до Нового року погано оформлений. Так що якщо боїшся експериментів і прагнеш усім догодити, то наряджай свою ялина кулями не більше, ніж трьох кольорів і одного розміру. Пам'ятаєш це непорушне правило хорошого тону в одязі, якого свято дотримувалися аж до останнього десятиліття – не більш 3-х кольорів? Так ось і на ялинку всі ці класичні тонкощі цілком переносяться, але з деякими уточнюючими нюансами. Цього року Жовтої Свині основним кольором в оздобленні ялинки повинен стати золотий або жовтий. Тим більше, що вони добре поєднуються з будь-якими яскравими тонами. Щоб довести свою ялинку в класичному стилі до досконалості, розміщай всі іграшки строго по колу, доповнюючи оздоблення однотонним дощиком. А гірлянди в такому ансамблі повинні мати невеликі ліхтарики і теж випромінювати однотонне, а не різнокольорове світло.
  • Ретро – це так зворушливо. У наших широтах ретро-стиль в оздобленні ялинки – це як раз ті іграшки, які нам вдалося зберегти з дитинства, а може, навіть знайти в скринях наших бабусь. І це справжній скарб! Сміливо використовуй радянські іграшки з історією, приправляючи це різноманітними зірочками і сніжинками, тонкою старовинною мішурою, як на листівках півстолітньої давності і доповнюй стилізованими сучасними круглими цукерками в квітчастих обгортках. І обов'язково під ялинкою повинні бути Дідусь Мороз зі Снігуронькою. Тут, до речі, діє правило: чим більше – тим більш святково. Хоча, звичайно, можна проявити і мінімалістичний смак.
    Як прикрасити ялинку: еко стиль
    Як прикрасити ялинку: еко стиль
  • Еко-стиль – збережемо природу нашу. Вельми суперечлива ідея, як для прикрашання ялинки, яку недавно зрубали в лісі. Але якщо ти справді турбуєшся про екологічну ситуацію і природу, то необов'язково відмовлятися від запашної ялинки на користь її штучної сестри. Є гарні ідеї для виходу із ситуації: просто посади ялинковий саджанець у відро з ґрунтом, який після свят (а краще навесні) можна буде висадити на подвір'я. Щодо прикрас для ялинки в стилі еко, то це також має бути натуральний живий декор: жолуді, шишки, каштани, фрукти, палички кориці, каштани або навіть квіти. З багатьох цих «матеріалів» можна вирізати різні фігурки своїми руками. Наприклад, апельсини стануть відмінним замінником куль. Також еко-іграшки для ялинки можна зробити з паперу або дерева.

    Як прикрасити ялинку в стилі кантрі
    Як прикрасити ялинку в стилі кантрі

  • Кантрі: як щодо стилістики американського, французького або навіть українського села? Глибинку якої країни ви б не захотіли відтворити в стилі своєї новорічної ялинки, пам'ятайте, що сільський стиль – це перш за все, простота і домашній затишок, натуральність і тепло, а також спокій і гармонія. Так що ніякої химерності і вигадливості – прикрашайте ялинку і інтер'єр будинку різними в'язаними рукавичками і чобітками, однотонними кульками, для декору і саморобних іграшок використовуйте натуральні тканини, мереживо, фетр і нитки.
  • Європа вже в кожній українській домівці. Для декору в хрестоматійному європейському стилі в оздобленні різдвяної ялинки варто використовувати кулі тільки двох кольорів. Найбільш популярні поєднання: червоний з золотом або синій із сріблом. А ще цей стиль передбачає банти з атласу в тон основному декору і одноколірну гірлянду. А ось від дощику і мішури слід відмовитися. Загалом, європейський стиль – це стриманість, акуратність і обережність, словом, як і європейська політика.

    Як прикрасити ялинку своїми руками
    Як прикрасити ялинку своїми руками

  • Скандинавський стиль – щось новеньке для нас. В силу своєї віддаленості, Скандинавія від нас зовсім далека і в культурному сенсі. Але потроху стилістика цих країн починає пробиратися і в нашу естетику. Так що, хочеш здивувати гостей незвичайним, але бездоганним смаком – використовуй ще мало кому відомий стиль. Отже, він передбачає перевагу штучної ялинки замість натуральної, світлі відтінки ялинкових прикрас і помірну простоту в декоруванні. До того ж – не тільки штучну ялинку, а й її фантазійні імітації. Наприклад, можна зробити власну авторську ялинку з простих підручних речей.

    Як прикрасити ялинку: креатив
    Як прикрасити ялинку: креатив

  • Handmade -ялинка – це вам не що аби як! Загалом до оформлення будинку на Новий рік, так чи інакше, доводиться докласти руку в прямому сенсі цього словосполучення. Так чому ж не зробити це ґрунтовно і тотально? Зробіть більшість прикрас своїми руками, створюючи кулі з паперу, фігурки – з кераміки, іграшки - з глини, а намиста для ялинки – з кавових зерен, м'які модні помпони – з вати, розфарбованої фарбами або предметами косметики. Навіть велика жива ялинка – це необов'язково, бо новорічний символ можна легко створити власноруч з дощику і драбини, пляшок і гірлянд і т. ін. Це така справа – тільки почни і може так піти, що доведе навіть до масштабів власної виставки сучасного мистецтва. Хтозна, адже на Новий рік повинні траплятися дива! Ми віримо, а ви?