Зустрічайте Новий рік і Різдво по-українськи! Ми приготували для вас збірник рецептів для патріотичного новорічного застілля, яке надовго запам'ятається вам і вашим гостям. Приємного апетиту, дорогі співвітчизники!

1. Сучасні вареники
Все дуже просто, робимо пісне заварне тісто на вареники і придумуємо небанальні начинки.
Для тесту нам потрібно: 2 склянки борошна з гіркою, 1 стакан гарячої води, 2 великих ложки масла і сіль за смаком.
Замішуємо тісто і накриваємо теплою тарілкою настоюватися протягом години. Тим часом, придумуємо сучасні начинки за смаком.
Зазвичай в вареники додають картоплю, капусту, печінку, сир, вишні. Спробуйте сумістити сир із зеленню і кропом. Або додайте в картопля твердий тертий сир і оливки.
За цікаві начинки зійдуть також томати і волоський горіх, шпинат і кольорова капуста, кукурудза консервована, гриби і т.
Солодкі можна приготувати - з печеними яблуками і горіхами, маком і сухофруктами, гарбузом з медом.


2. Новий холодець
Надивившись, як наші бабусі готували холодець весь день - багато хто боїться братися за це блюдо. І ми пропонуємо простий рецепт грибного холодцю. Він особливо стане в нагоді тим, хто дотримується посту, адже він триває аж до 6 січня.
Нам треба: 300 г печериць, 1.5 склянки бульйону грибного, 1 морквина відварна, 1 картоплина відварна, зелень і 1 столова ложка желатину.
Печериці ріжемо і відварюємо в півтора літра води (можна взяти сушені). Вийняти гриби, засипати в каструлю желатин і підігріти, не доводячи до кипіння.
У тарілки для холодцю викласти гриби, кільця моркви і кубики картоплі. Залити зверху бульйон і присипати зеленню. Поставити в холодильник до повного застигання.


3. Сучасні голубці
З ними все так же просто, як і з варениками. Беремо основу: звичайну капусту, пекінську або бурякові листя. І придумуємо начинки за своїм смаком. Можна взяти такі поєднання, як рис, сир і гриби. Картопля, оливки і мариновані печериці. Болгарський перець, булгур і томати.
Також оригінальне рішення - запекти голубці в духовці, під густим шаром сиру.


4. Галушки
Або клюски. Їх готують як звичайні галушки з пісного тіста, але в основу також додають варену картоплю або сир. Галушки слід зробити невеликі, відварити в солоній воді, поки ті не спливуть на поверхню і засипати різними додатками. В Україні їх зазвичай готують з маслом і смаженою цибулею, шкварками або часником, сметаною і зеленню.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Ви ж можете приготувати на сучасний лад: з різними сирами, томатним соусом, печерицями та соєвим соусом - як завгодно.

5. Ковбаса українська
Готувати домашню ковбасу чи кров'яну до новорічних свят - не тільки українська традиція. У багатьох європейських країнах - це одна з головних страв на святковому столі.

Готувати ковбаски можна з будь-якого м'яса. Потім загорнути в кільця, обсмажити на сковорідці і прожарити в печі. Раніше ковбаски ще поруч змащували жиром, щоб ті довше залишалися свіжими.

6. Медовик
Або медовий пряник. Це солодке печиво на основі меду. Мед доводять до кипіння, гасять в ньому соду і додають борошно до тих пір, поки не замісіться м'яке тісто.

З тіста, товщиною близько 2 см вирізали фігурки - ялинки, зірки, півмісяця, ангелів тощо. Випікали їх в печі, на листках, присипаних крохмалем. Також розмальовували цукровою глазур'ю.

Навіщо готувати такі пряники зараз, якщо є купа магазинних десертів? Для початку - вони не містять цукру, а значить корисніше магазинних пряники. Їх можна роздавати Посівальник, які прийдуть до вас вранці 1 січня. Також, ці пряники можуть стати чудовою прикрасою для ялинки.

7. Шинка або Полядвиця
Свинячу шинку - шпигували часником, обтирали спеціями і запікали в печі. Зберігається вона довго, тому пригощатися шинкою можна протягом усіх зимових свят.

Інша традиційна українська варіація - Полядвиця. Готують її з свинячий або телячої вирізки, обов'язково свіжою. Маринують вирізку в квасі, обвалюють у борошні і обсмажують з усіх боків у вершковому маслі. Далі - дошкуляють до готовності в печі.

Інша варіація - замість квасу маринувати в невеликій кількості лимонного соку. Ви також можете осучаснити рецепт і додати різних цікавих спецій. Сушений часник і базилік, прованські трави, коріандр.

9. Варенуха
Якщо ви не хочете обмежуватися простим шампанським, а вирішили приготувати цікавий напій самостійно, то варенуха саме те, що треба.
Ще в 16 столітті в лівобережній частині України готували цей напій. У кожного був свій рецепт. Ми ж пропонуємо один з найпоширеніших.
Основу напою становить самогон або горілка. У напій додаються сушені фрукти і все це змішується в глиняному посуді. Приправляють медом, корицею, перцем та іншими прянощами.
Замість кришки кладуть на глечик скибочку житнього хліба і прикріплюють його тестом.
Щоб напій швидше настоявся - включають піч на саму потужність і ставлять туди глечик на ніч. Далі слід лише процідити його через марлю - і можна подавати до столу.

10. Житній хліб
А завершуємо ми нашу добірку головним блюдом будь-якого українського застілля - хлібом. Пропонуємо приготувати простий житній хліб, він створить атмосферу затишного домашнього свята.
Треба запарити в окропі жменю житнього борошна. Коли трохи підніметься - додати склянку дріжджів і добре вимісити. Через кілька годин долити теплої води і довести до консистенції густої сметани. Ми залишаємо на ніч і вже вранці додаємо по трохи борошно з сіллю, вимішуємо, щоб вийшли пишні буханці. Далі поставити в форми, дати трохи піднятися, змастити яйцем або просто водою - і в піч.
Раніше ми пропонували ще кілька цікавих рецептів до Нового Року - 2019. Записуйте і готуйте із задоволенням!