Психолог Джон Енсон розповів, що люди часто запитують його про те, що таке депресія. Іноді йому здається, що люди сприймають депресію як щось нереальне і надумане, вона представляється їм якимось привидом.

Допомогти зрозуміти, що таке депресія, допоможе вельми незвичайний експеримент. Джон представив інструкцію:

Зайдіть в ванну кімнату. Увімкніть вентилятор. Повністю вимкніть світло, запаліть мерехтливу світла. Або залиште невеликий джерело світла.

Повільно і поступово зніміть з себе весь одяг – одну річ за іншою. Зосередьтеся на кожному своєму русі.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Наберіть у ванну гарячу воду, додайте пінку і ароматичні масла. Створіть найкращу ванну, яку тільки можете.

Тепер полезайте в приємну воду. Насолоджуйтеся тишею, комфортом і теплом. Закрийте очі. Обхопіть себе руками, наче обіймаючи себе і ховаючись в теплі обійми.

Все це – світ, який знають всі.

Тепер, все ще перебуваючи у ванній, дістаньте зливну пробку.

Відчуйте, як повільно відступає вода. Тепло випарується і перетвориться лише в мороз по шкірі.

Прислухайтеся до води, яка витікає. Все це плавно переходить в минулий час.

Сидите нерухомо у ванні і уважно слухайте, як вода потрапляє в злив і йде по трубах. Ви пройшли половину шляху. Залишилося ще трохи води, тому ви все ще можете відчути тепло. Але разом з цим виникає і дискомфорт.

Дочекайтеся, поки останні краплі води витечуть. Все ще залишайтеся в ванні. Незважаючи на холод, на те, що ви без одягу, на те, що ванна мокра і холодна, все ще сидите тут.

Не видавайте ні звуку. Не намагайтеся зігрітися. Дозвольте вашому тілу тремтіти.

Саме те, що ви зараз пережили, те, що ви відчули, - це і є відчуття депресії. Вона відчувається, ніби все хороше спливло між пальцями. Ви нічого не змогли зробити. І залишилися лише голими, холодними і самотніми.

"Знай.иа" розповідав про прикордонний розлад особистості

Читайте також: Седокова впала в депресію через відпустки

Нагадаємо: молода дівчина втратила дитину і стала калікою на все життя