Днями відомий британський мистецтвознавець Бендор Гросвенор, який знімався в документальних циклах BBC "Втрачені шедеври Британії" і "Підробка або удача?", розповів про нещасний випадок. Його кішка на ім'я Падме зіпсувала рідкісний шедевр XVII століття.

Як розповів Бендор, він придбав за 5250 фунтів стерлінгів ($ 6680) унікальну картину художника Джона Майкла Райта.

Через холод на шедеврі виступив конденсат, тому Гросвенор взявся відновлювати картину. Але варто було йому відволіктися і все пішло коту під хвіст, точніше кішці.

"Коли я відійшов, щоб помилуватися своєю роботою, моя кішка підстрибнула, приземлившись прямо в центрі картини", - пояснив мистецтвознавець виданню The Telegraph.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Тепер у рідкісному полотні зяє дірка від кігтів улюбленого вихованця. І хоча картина не була повністю зіпсована, Гросвенор каже, що її ніколи не вдасться повернути в первісний стан, а реставрація буде коштувати стільки ж, скільки сама робота.

"Райт - один з моїх улюблених художників, я купив цей портрет, бо він був у відмінному стані, з оригінальною глазур'ю і деталями, які дивом збереглися, - розповів мистецтвознавець. - Тепер він знаходиться не в дуже хорошому стані, але кішка, хоча б, зіпсувала одяг, зображений на картині, а не обличчя".

Гросвенор додав, що Падме "не фанат Джона Майкла Райта і ні про що не шкодує".

Зазначимо, Джон Майкл Райт (травень 1617 – липень 1694) був живописцем портрета в Стилі бароко.

З 1656 року Райт влаштувався в Англії і був придворним художником і до, і після Реставрації. Звернувшись в католицтво, він став улюбленцем Стюартів, працюючи і на Карла II і Якова II, і будучи таким чином свідком багатьох політичних інтриг епохи. В останні роки монархії Стюартів, Райт повернувся в Рим як один з послів до папи Інокентія XI.

Майстер в даний час оцінюється як один з провідних місцевих британських митців його покоління, в основному для розпізнавального реалізму в його портретного живопису.

Нагадаємо, два наполегливих чотирилапих безбілетника три роки ведуть війну з охоронцями музею, намагаючись пробратися всередину. Їх завзятості можна позаздрити.

Як повідомляв портал "Знай.uа", кіт Ларріи, що належить прем'єр-міністру Великобританії Терезі Мей, не зміг потрапити в свій дім на Даунінг-стріт, 10. Забавне відео виклали на YouTube.

Також "Знай.uа" писав, навіть найстрашніший кіт у світі розчулює людство. Пухнастик зібрав більше 100 тисяч шанувальників, мережі не можуть намилуватися.