Масляна – давнє слов'янське свято, що символізує проводи зими та очікування весни. Гуляння народу тривають тиждень і завершуються Прощеною неділею. Про те, коли Масляна в 2019 році, які існують традиції святкування і що не можна робити в свято – читайте в матеріалі 24tv.ua.

Коли Масляна 2019 в Україні

Святкування Масляної безпосередньо прив'язане до Великодня. Для цього потрібно від дати Великодня відрахувати 48 днів – це Великий піст, а потім ще тиждень – безпосередньо Масляна.

В 2019 році Масляна починається 4 березня і триватиме до 10 березня включно.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Як святкувати Масляну: традиції

Весь тиждень ділиться на два періоди: Вузька Масляна – понеділок, вівторок і середа і Широка Масляна – четвер, п'ятниця, субота і неділя. У перші три дні можна займатися господарськими роботами, а з четверга всі роботи припиняються. При цьому кожен день Масляної має свою назву і призначення. У давнину дотримувалися всіх традицій, але сьогодні – більшість з них вже забулися.

Понеділок, 4 березня – перший день Масляної – "зустріч". В цей день роблять крижані гірки. У давнину вірили, що чим далі котяться сани і чим голосніше сміх над крижаною горою, тим кращим буде врожай.

Вівторок, 5 березня – "загравання". У цей день прийнято заводити веселі ігри і пригощати за організовані веселощі млинцями.

Середа, 6 березня – "лакомка". Всі господині цього дня готують різні смаколики у великих обсягах і прикрашають ними багатий стіл, але млинці, звичайно, залишаються на першому місці.

Четвер, 7 березня – "розгуляй". З цього дня Масляна розгортається у всю широчінь – гуляють з ранку до вечора, водять хороводи, співають пісні.

П'ятниця, 8 березня – "тещині вечори". Величезна кількість звичаїв у цей день спрямована на прискорення весіль та сприяння молоді в знаходженні собі відповідної пари. Зяті з вечора особисто запрошують у гості своїх тещ – пригощають їх млинцями.

Субота, 9 березня – "зовичні посиденьки". В цей день молода невістка запрошує своїх рідних до себе.

Неділя, 10 березня – "Прощена неділя". В цей день прийнято просити вибачення у всіх близьких і ображених за заподіяне зло, за якісь свої проступки. Це дуже світлий день перед початком Великого посту.

З 11 березня гуляння припиняються, оскільки в силу вступає Великий піст, який триватиме до 28 квітня – Пасхи.

Нагадаємо, погода зіпсує українцям не тільки свято і настрій.

Як повідомляв портал "Знай.uа", як завоювати серце дівчини на День святого Валентина.

Також "Знай.uа" писав найоригінальніші подарунки на 14 лютого: ваша половинка буде в захваті.