Масляна вже зовсім скоро, а це значить, що пора не тільки налаштовуватися на веселий тиждень, але і починати готувати млинці. Адже це не просто звичайна традиція, пов'язана з якимись кулінарними вподобаннями тих, хто заснував свято. Насправді, млинці - це така ж важлива традиція Масляної, як і ялинка на Новий рік. І зараз ми розповімо вам чому. Ну і, звичайно, текст про їжу на Масляну не може не включати в себе кілька рецептів. І ми розповімо вам не тільки про млинці, адже це не єдина страва, яку прийнято готувати в Масляну. Погодьтеся, адже є борошняні вироби цілий тиждень зовсім непросто.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЧитайте далі в матеріалі, які страви на Масляну приготувати.
Але спочатку все-таки, як ми і анонсували, розповімо вам, звідки з'явилася традиція приготування млинців на Масляну.
Млинці на Масляну: традиція приготування
Масляна з'явилася ще задовго до хрещення Русі. Тому логічно припустити, що це язичницьке свято. До речі, відзначали його тоді не тиждень, як зараз, а цілих 14 днів.
Ми до речі вам вже розповідали, який день тижня, що означає на Масляну і як вони називаються.
Відзначали його раніше в честь бога сонця, який, за віруваннями, мав допомогти людям з хорошим урожаєм. Але все не просто так, за такі дари потрібно було платити.
Дивіться, як святкували Масляну раніше
Головною традицією тоді було жертвоприношення. У деяких слов'янських регіонах людей спалювали аж до 16 століття. Але крім цього готували млинці. Звичайно, відразу згадується вислів "Хліба і видовищ", але тут все було трохи не так.
Млинці символізували саме сонце і робили їх, щоб задобрити і показати повагу богу.
Сподіваємося, що таке пояснення, чому їдять млинці на Масляну, вас влаштує. Адже іншого просто немає. А зараз, як ми і обіцяли, ми напишемо для вас кілька смачних рецептів на Масляну.
Рецепти на Масляну: що приготувати крім млинців
Погодьтеся, що меню на весь тиждень Масляної не може складатися лише з млинців. Як мінімум, це було б трохи небезпечно для здоров'я. Адже навіть якщо начинка у млинців буде різною, їсти лише борошняні вироби 7 днів, набридло б. Але, до речі, не забуваємо, що під час Масляної вже діє піст, який забороняє їсти м'ясо. Тому ми постараємося обійтися без нього.
Деруни зі сметаною на Масляну
Інгредієнти:
картопля
Цибуля
яйця
борошно
Рослинна олія
Сіль, перець, сметана
Спосіб приготування:
Спочатку займемося цибулею і картоплею. Чистимо їх і тремо на крупній тертці, або ж просто пропускаємо через м'ясорубку. В нашу масу потрібно додати яйце, борошно, сметану, перець і сіль. Тепер ви дуже ретельно перемішуємо.
Залишається найпростіше - жарка. Розігріваємо сковорідку з рослинним маслом і викладаємо туди нашу масу столовою ложкою. Орієнтуватися треба на золотистий колір з двох сторін - він буде показувати, що деруни готові.
Це послужить вам відмінною альтернативою млинців в будь-який з днів Масляної 2018.
Млинцевий пиріг на Масляну
А такий рецепт сподобається тим, кому набридли вже звичайні млинці, але традиції Масляної він порушувати не хоче. Млинцевий пиріг можна зробити буквально за 40 хвилин і нагодувати ним усіх гостей.
Інгредієнти для млинців: Інгредієнти для начинки:
Яйця Ванільні сирки
Рослинна олія Яйця
Сіль, цукор, борошно Сметана
Молоко Вершкове масло
Спосіб приготування:
Спочатку потрібно збити яйця віночком з цукром і дрібкою солі. Після цього по трохи додаємо борошно і рослинне масло, знову змішуємо, поки маса не стане однорідною. Тепер вливаємо молоко і знову змішуємо. Починаємо розігрівати сковороду. Смажити млинці потрібно до золотистого кольору з двох сторін.
Після цього займаємося начинкою. Змішуємо солодкі сирки зі сметаною і яйцем. Форму для випічки потрібно змастити вершковим маслом і тепер збираємо наш пиріг, змащуючи кожен шар кремом. А верхній потрібно змастити сметаною.
Пекти пиріг потрібно приблизно 30-40 хвилин при температурі 180 градусів. Подавати до столу тільки в холодному вигляді.
Ще один непоганий рецепт у нас є. Вже добре, що цілий тиждень ми не будемо їсти лише млинці. Але це ще не кінець.
Заливна риба на Масляну
Інгредієнти:
філе форелі
Морква, цибуля, петрушка, яблука, лайм
желатин
Біле вино
Яблучний сік
Лавровий лист
Гірчиця, перець мелений, сіль
Спосіб приготування:
Спочатку займемося нашим філе. Його потрібно нарізати і відварити в солоній воді з морквою, цибулею і петрушкою. Після цього зберігаємо моркву і ріжемо її кубиками. А желатин тим часом розчиняємо в теплій воді.
Тепер потрібно змішати бульйон, який залишився від риби, яблучний сік і біле вино. Все це доводимо до кипіння, а після змішуємо з желатином.
Тепер формочку в формі риби потрібно наполовину наповнити нашою рідиною і поставити в холодильник. Чекаємо поки вона застигне. Після цього кладемо зверху саму рибу, моркву і яблука, формуючи ними луску. Око зробити з кружечка до червоного пекучого перцю, голову і хвіст оформити цедрою лайму. Залити желатиновим бульйоном, який залишився після варки, і дати застигнути в холодильнику.
І залишилося найголовніше: перед тим, як подати рибу, дно формочки потрібно помістити на кілька секунд в гарячу воду, після цього накрити її тарілкою і швидко перевернути. І вийде ось така краса.
До речі, з приходом християнства, ще одним традиційним блюдом на Масляну стали вареники. І зараз ми розповімо вам, як їх приготувати. Тим більше, що це не тільки традиційне блюдо Сирного тижня (так ще називають Масляну), але і в цілому, української кухні.
Рецепт Вареників з картоплею
Інгредієнти:
картопля
Цибуля
молоко
яйця
Борошно, вершкове і рослинне масло
Мелений перець і сіль
Спосіб приготування:
Звичайно, спочатку робимо начинку. Ріжемо картоплю кубиками і варимо її в солоній воді.
Щоб зробити тісто, потрібно змішати яйця і сіль, і поступово всипати туди муку. Коли воно вже стане досить густим, то потрібно перекласти його на стіл, присипаний борошном, і продовжувати місити, формуючи кулю.
Тепер потрібно трохи підсмажити дрібно нарізану цибулю. Критерієм буде золотисто-коричневий колір. Картопля до цього часу напевно вже зварилася. Зливаємо воду і закидаємо туди шматочок масла, і робимо пюре. В кінці додаємо смажену цибулю за смаком.
Після цього продовжуємо займатися тістом. Його треба розкачати в "ковбаску" і порізати на невеликі шматочки, кожен з яких потім вивалити в борошні. Після цього дуже тонко розгортаємо їх і кладемо туди начинку. Краї потрібно дуже добре скріпити.
Варити їх потрібно приблизно 5-7 хвилин в солоній воді. Поки готуються вареники, залишився смажену цибулю викласти в глибоку миску, додавши шматочки вершкового масла. Готові вареники вийняти шумівкою з каструлі і відправити в тарілку з маслом і цибулею, перемішати.
Дивіться, як зробити млинцевий пиріг на Масляну
Сподіваємося, що вам вистачить цих рецептів, щоб скрасити ваше меню на кожен із днів Масляної.