Вчені з арізонського університету вважають, що підлідне озеро, яке було виявлено на Марсі влітку 2018 року, могло з'явитися лише в одному випадку – при існуванні вулканічної активності. Приблизно 300 тисяч років тому під південним полюсом Червоної планети виникла магматична камера. Вона розтопила лід, який знаходився над нею.

У ході дослідження вчені створили модель, що пояснює, скільки внутрішнього тепла планета потрібно для того, щоб розтопити воду. Їх також цікавило те, чи достатньо однієї солі для того, щоб цей процес запустився. Сіль знижує температуру плавлення льоду. Перхлорати магнію, натрію і кальцію, які були виявлені на північному полюсі, цілком могли стати причиною того, що замерзла вода почала танути.

Геофізики розглянули й інші теорії виникнення води. Наприклад, вона могла з'явитися з-за падіння метеорита або із-за скорочення її обсягів внаслідок переохолодження. Але ці теорії не відповідає істині.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Вчені виявили, що температура Марса на широтах, де розташоване підлідне озеро, становить 162 Кельвіна. Її максимальне коливання досягає 0.2 градуси. Незалежно від того, з чого складається озеро – з солоної води і ґрунту або просто з солоної води, потоку тепла недостатньо, щоб розплавити лід.

Американські дослідники вважають, що підлідне озеро з'явилося в результаті впливу на нього додаткового джерела тепла. Їм може бути вулканічна активність. Вони вивчили теорію, згідно з якою 300000 років тому магма почала піднімати з надр Червоної планети, утворивши вулканічний вогнище. Він не прорвався на поверхню, а залишився всередині і утворив магматичну камеру. Розплавлені породи за міру охолодження віддавали своє тепло. В результаті цього лід розтанув.

Дослідники також припускають, що лавовий міхур і зараз зігріває внутрішні шари, завдяки чому вода залишається рідкою.

"Знай.uа" вже писав: на небі побачили три сонця замість одного

Читайте також: Маск назвав вартість проїзду на Марс

Нагадаємо, астероїди підлітають до Землі