Марсохід останній раз виходив на зв'язок 10 червня 2018 року. Після тисячі невдалих спроб зв'язатися з ним фахівці прийняли рішення завершити місію Opportunity.

Менеджер проекту MER, складовою частиною якого є місія, повідомив:

"Ми зробили всі розумні інженерні зусилля, щоб спробувати відновити зв'язок з Opportunity. У підсумку ми переконалися в тому, що ймовірність отримання сигналу занадто мала".

Ровер приземлився на плато Меридіана на Червону планету 24 січня 2004 року. За три тижні до цього на протилежному боці Марса сів двійник Opportunity – Spirit.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Вчені розраховували, що Opportunity пропрацює 90 марсіанських днів і проїде приблизно кілометр. Приблизно таких результатів очікували і його двійника. Обидва ровера здивували вчених.

Spitit завершив свою роботу в травні 2011 року. Йому вдалося проїхати близько 8 кілометрів. Opportunity виявився ще більш витривалим та стійким. Він встановив абсолютний світовий рекорд по тривалості роботи на Червоній планеті. Ровер прослужив аж 14 років. За ці роки він проїхав 45 кілометрів, здійснюючи маневри по пересіченій місцевості.

Остання локація, яку досліджував апарат, має символічну назву – долина Наполегливості.

Директор JPL Майкл Уоткінс зізнався:

"Я не можу придумати більш походять місця для існування Opportunity на Марсі, ніж долина Наполегливості. Відкриття, явне завзятість і рекорди цього маленького безстрашного ровера свідчать про самовідданості, винахідливості та наполегливості працівників, які його винайшли і управляли ним".

Ровер також встановив рекорд відстані одноденного переходу по Марсу. Він подолав 220 метрів за один день – 20 березня 2005 року. Ця цифра може здатися не надто вражаючою. Але тут важливо пам'ятати, що мова йде про апарат, яким керують люди з Землі. Команди приходять з величезною затримкою. Крім того, фахівці повинні бути неймовірно обережними, щоб не пошкодити дорогоцінний марсохід, адже ремонтних станцій на Червоній планеті поки немає.

За 14 років Opportunity передав на Землю більше 217 тисяч зображень, які входять 15 кругових панорам. З його допомогою досліджено понад 50 зразків різноманітних гірських порід. Марсохід здійснив безліч вражаючих відкриттів. Одне з найгучніших полягає в тому, що Червона планета ніколи не була істотно більш вологою і теплою, ніж зараз.

"Знай.uа" писав: Curiosity надіслав селфи з Марса

Читайте також: NASA показали найяскравішу комету року

Нагадаємо: експерти з'ясували, як на Марсі з'явилася вода