Нині Місяць не просто максимально наблизився до Землі і перебуває у повні - таке незвичне та рідкісне поєднання називають Супермісяцем.

Він буває нечасто - приміром, наступне буде лише через сім років, розповідають вчені.

Відомий астроном Анатолій Казанцев місячний феномен пояснює на схемі.

"Три явища: максимальна витягнутість його орбіти, він поблизу свого перигея і ще він у повній фазі - оце дійсно він яскравий, його добре видно", – каже він.

Популярні новини зараз
3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Перигей - це точка найменшої відстані до Землі і вона відчутна. Ці сили можуть по-різному діяти на людей.

"Місяць вашу голову притягує з більшою силою, ніж ваше тіло. Формально Місяць хоче відірвати вашу голову від тулуба, але ця сила настільки дрібна, що це непомітно", – каже астроном.

Про відсутність відчутного впливу Супермісяця на людей говорять і лікарі.

"Людина постійно втомлена, постійні стреси, але виправдання вона собі шукає. Основна причина цих проблем – це те, що люди в них вірять", – запевняє лікар-кардіолог Євген Поярков.

Медик радить у цей період про всяк випадок пройти обстеження. І не пити не лише алкоголь:

"Каву потрібно обмежити хоча б однією чашкою на день, максимум дві. Фізичні активності. Те, що називають кардіоактивність – біг, плавання, теніс, фітнес".

А от астролог радить звернути увагу на душевне здоров'я.

"Загострюється дуже багато духовних, душевних кризових ситуацій, людина може впасти в депресію, дуже страждає своїм психологічним станом, більш нервовим, роздратованим, може навіть без приводу проявляти невмотивовану агресію", – каже астролог Лілія Атаманенко.

Емоції радить контролювати, а будь-які випробування сприймати з вдячністю. А ще це сприятливий період, аби відмовитися від шкідливих звичок, змінити ставлення до себе і довколишніх - за сім років можна стати іншою людиною.

Варто додати, що наступного разу нагода помилуватися Супермісяцем випаде аж у 2026-у році. А потім - у 2052-у.

Нагадаємо, місяць у повні має дуже великий вплив на організм людини та природу.

Як повідомляв раніше Знай.ua, NASA повідомляє, що 19 лютого Місяць проходить перегією за кілька годин до фази повного Місяця.

Також Знай.ua писав про те, що у вівторок, 19 лютого в 11:09 за київським часом Місяць підійде до Землі на мінімальну в поточному році відстань - 356 тисяч кілометрів.