Вчені з Женевського університету виявили екзопланету GI411b у сузір'ї Великої Ведмедиці. Вона розташована в 8 світлових роках від Сонячної системи. А також входить в трійку "родичів" Землі, найбільш близько до неї розташованих.

На сайті університету відзначили, що відкриття було зроблено завдяки спектографу SOPHI, встановленому на 193-сантиметровому телескопі Обсерваторії Верхнього Провансу. Він дозволив міжнародній групі вчених зафіксувати "дуже незначні рухи зірки GI411".

Астрономи провели це дослідження в рамках програми вивчення червоних карликів.

Натан Хара, дослідник з Женевського університету, розповів, що наша галактика на 80 відсотків складається з зірок-карликів. Навколо Сонячної системи неймовірно багато таких об'єктів, і їх можна дослідити. Через свою відносно невелику масу карлики є "більш чутливими до гравітаційного впливу з боку можливих компаньйонів-планет". Це і полегшує їх виявлення.

Популярні новини зараз
ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним" Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі
Показати ще

Натан Хара підкреслив:

"В найближчі кілька років буде можливим вивчення атмосфери екзопланет земного типу, які розташовані неподалік від нас".

GI411b є третьою за близькості до Землі екзопланетою, тому її вважають перспективним об'єктом для спостережень за допомогою великих телескопів начебто ELT (Extremely Large Telescope).

Вчені вважають, що вірогідним періодом обігу GI411b навколо її зірки – це 13 днів. Планета розташована в 12 разів ближче, ніж Земля до сонця. Зірка GI411 набагато холодніша за Сонце, але екзопланета отримує в три з половиною рази більше енергії, ніж Земля. На це впливає її близьке розташування до свого світила.

На думку астрономів, GI411b знаходиться поза зоною населеності. Це говорить про те, що виявлення на ній життя, подібній до земної, малоймовірно. Вона має більше спільного з Венерою, ніж з Землею. Але її вивчення дозволить збагатити науку знаннями про атмосфері планет, які розташовані дуже близько до зірок.

Одна з найбільш важливих завдань дослідників на найближчі десятки років – вивчення планет за межами Сонячної системи. Астрономи зосередяться на планетах, схожих на Землю.

"Знай.uа" писав про те, що позаземне життя можливе

Нагадаємо: в околицях Сонячної системи знайшли зоряну річку

Як повідомлялося, NASA зробило фото урагану на планеті Юпітер