Майкл Браун і Костянтин Батигін з Каліфорнійського технологічного університету опублікували цікаву статтю у виданні Astronomical Journal. У ній вони зробили висновок про те, що факти, які вказують на існування Планети Х, реальні.

В іншій своїй статті вчені уточнили параметри орбіти і передбачувану масу цього таємничого світу.

Варто відзначити, що саме Батигін і Браун висунули гіпотезу про існування Планети 9 (Планети Х) 3 роки тому.

Головним аргументом на користь цього припущення є дивні траєкторії об'єктів у поясі Койпера. Це скупчення маленьких крижаних тіл, які розташувалися за орбітою Нептуна.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

На думку вчених, гравітація великої Планети Х спотворює орбіти цих крижаних брил.

Не виключено, що це просто невірний результат, який виник через систематичні похибки в даних. Об'єкти пояса Койпера тьмяні і маленькі, тому їх неймовірно складно спостерігати. Даних дуже мало, відповідно, і ймовірність помилки істотно вище.

Батигін і Браун вирішили виключити цей варіант. Для цього вони розробили строгий метод, оцінює помилки при визначенні двох головних параметрів: довготи перигелію і полюса орбіти. Відхилення саме в цих величинах свідчать про існування таємничої планети.

Результат вийшов доволі цікавим. Ймовірність того, що ніякої планети немає, та докази про її існування помилкові, дорівнює лише 0.2%. А це один шанс з 500.

Майкл Браун зазначив:

"Хоча цей аналіз безпосередньо не вказує на існування Планети 9, він показує, що гіпотеза має міцну основу".

Якщо планета все ж реальна, її маса в 5 разів перевищує масу Землі. А велика піввісь її орбіти в 400 разів перевищує відстань від Сонця до Землі. Один рік на цій планеті триває близько 10 тисяч земних років.

За новими оцінками небесне тіло виявилося більш маленьким, але зате воно ближче до світила, ніж вважали раніше. Завдяки останньому фактом збільшилися шанси якось розгледіти планету в телескоп.

"Знай.uа" писав: новий супутник Нептуна названий на честь царя риб

Нагадаємо: інопланетяни можуть мешкати на супутнику Сатурна

Як повідомлялося, в сузір'ї Великої Ведмедиці виявили одну з найближчих до Землі планет