Західна Україна славиться не тільки чистим повітрям, чудовими краєвидами і нескінченними лісами, але і містичними істотами, які за давніми легендами населяють цей край.

З усіх містичних загадок Карпат, найпопулярнішими є:

Чугайстр

Його ще називають нічником або лісовою людиною. Містична істота, яка гуляє по лісі, а найвідважніших запрошує до танцю. Карпатські вівчарі і лісники поважають чугайстра, завжди залишають йому їжу, а він, в подяку, захищає їх.

Популярні новини зараз
ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Виплати ніхто не чіпатиме: переселенців порадували доброю звісткою Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики
Показати ще

Мавка

Приваблива лісова красуня, яка виникає від душ мертвонароджених немовлят. Граючи і танцюючи вони зазивають хлопців. Є від них і користь: засівання гірських трав, посадка дерев, догляд за тваринами, охорона худоби від нечисті і диких звірів.

Лісниці

Містичні істоти, про яких вам розкажуть карпатські знавці легенд. Це злі бісенята, які шкодять пастухам і мандрівникам, роблячи дрібні капості. Їх відлякує часник і багаття.

Блуд

Він підстерігає піших мандрівників в Карпатах, дезорієнтує і водить по горах до кінця днів.

Аридник

Уособлення нечистої сили у гуцулів. Його прислужників, дідьків, раніше можна було купити у карпатських мольфарів, щоб виховати і дати домашню роботу.

Говерла - це потужне місце сили, які викликає появу і різних магічних явищ. Біля підніжжя знаходиться селище Ворохта, жителі якого розкажуть про десятки випадків зникнення людей на Говерлі, з яких повернулися одиниці, і ті з помутнілим розумом. Назва населеного пункту неспроста називається Ворохта, воно походить від старовинного поняття “ворохтіти”, тобто “ворожити”, “гадати”. Саме тому в сучасній Ворохті котеджі заповнені любителями містики — тут спостерігається найвища концентрація магів, яким перейшли знання предків.

Озеро Несамовите, котре розташоване в льодовиковій западині на висоті 1750 метрів. За повір'ями, в озері нудяться душі ті, хто скоїв убивство або суїцид. Купатися у цьому містичному місці дуже не рекомендують місцеві. В озеро не втікає ні одна з річок, тож воно "харчується" талим снігом і дощами.

Озеро Несамовите

Всі знахарі Карпат мешкають у селищі Славське. Тут знайдуться цілителі різних спеціалізацій: і ті, хто лікує співами, і ті, хто зцілює зіллям.

Однозначно, Карпати варто відвідати кожному. А от чи варто заходити в лісові хащі і купатися в містичних джерелах - вирішувати тільки вам.

Нагадаємо, що загиблі в Карпатах туристи залишили передсмертну записку.

Раніше, Знай.ua повідомляв, що двоє киян загубилися в горах Карпат.