У цій статті мова піде про народні звичаї та замовляння Страсного тижня. Із давніх-давен люди готувалися до великого свята Пасхи, намагалися бути добрими та милосердними. Дізнайтеся давні традиції: що можна робити перед Великоднем, а чого не варто? Які молитви варто читати? Чи доречні народні замовляння та обряди? Ми вам розкажемо про те, про які надмірності у піст варто забути. Усім православним християнам важливо знати, що в ці дні під забороною, а що дозволено.

Що найголовніше на Страсний тиждень?

Страсний тиждень - той період часу, коли треба поститися, молитися, обмежувати себе в радості та випивках. Не можна сміятися, веселитися, святкувати дні народження, весілля, заручини, вінчатися, влаштовувати будь-які галасливі посиденьки із застіллям та вживанням спиртного. Вважається: той, хто порушить ці давні традиції, плакатиме цілий рік.

Особливо суворий день у році - Страсна п'ятниця. У цей день узагалі найкраще пити тільки воду та нічого не їсти. Дозволяється хіба що трохи хліба. Важливо дотримуватися харчування по днях. Але найголовніше в піст - щиро молитися, в Страсну п'ятницю відвідати ранкову та вечірню службу в храмі, сповідатися.

Страсний тиждень
Страсний тиждень

Покаяння, милосердя і молитва - ось три сполучних ланки, які повинні жити з людьми віруючими всі дні. Потрібно частіше ходити до храму. І не важливо який це день: будній, субота чи неділя. Чим частіше - тим краще. Дотримуйтеся почуття міри в усьому.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Страсний тиждень - хороший період часу не тільки для покаяння та молитви, але й проведення обрядів. Можна попросити грошей для сім'ї, здоров'я або захисту від нечистої сили. Як це зробити, ми вам зараз розкажемо.

Які прикмети й замовляння варто використовувати на Страсний тиждень?

Якщо на Страсному тижні проводити різні замовляння та ритуали, тоді можна привернути до себе гроші, багатство та щастя. Можна також захистити худобу від хвороб, уберегти тварин від порчі.

Субота на Страсний тиждень може принести здоров'я та удачу, але тільки в тому випадку, якщо всю ніч не спати. Дівчата, які не спатимуть у цю ніч, вдало вийдуть заміж. Для чоловіків існує така прикмета: на них чекає хороша робота у випадку, якщо вони не спатимуть.

За давнім звичаєм у Страсну суботу краще нічого по господарству не робити. Можна сходити на риболовлю. Це пов'язано з тим, що Страсна п'ятниця вважається днем скорботи. І деякі православні обряди беруть свій початок із давніх язичницьких традицій.

Страсний тиждень
Страсний тиждень

Щоб дістати щастя на весь рік, потрібно піти до храму на ранкову службу, купити 12 великих свічок (краще - воскових, які довше горять), відстояти з ними службу в запаленому вигляді, принести додому. Найкраще їх не гасити, а щоб вдома вони догоріли до кінця. У народі кажуть, що після такого ритуалу всі 12 місяців у вашій оселі пануватимуть гармонія, щастя, достаток та удача.

Вважається, що замовляння та ритуали на Страсний тиждень особливо ефективні. Тим, хто переживає: чи не загрожує це чимось, можуть спати спокійно. Магія допомагає і нічим не загрожує, але тільки в тому випадку, якщо ви будете проводити ритуали або замовляння не заради забави.

Щоб попросити чого-небудь за тиждень до Великодня, потрібно дійсно мати в цьому потребу, поститися, читати молитви, очищати душу й тіло. Без усього цього, кажуть у народі, побудувати щасливе життя не вийде.

При цьому продумуйте своє бажання правильно, чітко сформулюйте те, чого хочете. Будьте обережні в своїх діях, щоб не нашкодити собі та близьким. Найчастіше замовляння та ритуали проводять вночі або вранці до сходу сонця. Від негараздів повинна захистити вода в посудині або склянці, яку під час проведення замовляння чи ритуалу просто необхідно поставити поруч із собою.

Очистивши під час посту душу й помисли від усього «сміття», можете приступати на Страсний тиждень втілювати своє бажання в реальність. Якщо ви хочете провести замовляння на захист Божий, найкраще це робити в Чистий четвер після обіду під час випікання пасок.

Для того, щоб Господь Бог захищав вашу оселю цілий рік від негараздів, спечіть разом із ними невеликий колобок. Розділіть навпіл. Одну половинку з'їжте. Другу поставте за іконою. Тепер промовте пошепки: «Господи! Спаси, збережи, захисти! Нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь. Амінь. Амінь».

Страсний тиждень
Страсний тиждень

Не забудьте, що Чистий четвер - той день, коли треба вмитися водою ще до сходу сонця. Пориньте тричі з головою під воду або облийтеся нею. Це можна зробити й удома. Замовляння в цей час буде наступним: «Чистий четвер, очисти моє тіло від хвороб, а ти, швидка річко, віднеси мій недуг або мої недуги (тут потрібно перерахувати хвороби, які вас турбують) у синє море. Амінь».

Дівчатам, які хочуть швидше вийти заміж цього року, варто провести наступний обряд: до сходу сонця в Чистий четвер умити обличчя холодною водою, попередньо купивши новий рушник. Витертися ним і відкласти до Великодня.

Коли настане велике церковне свято, покладіть у рушник частування, трохи грошей на свій розсуд і віднесіть до храму. Нехай ваші дари підуть бідним і нужденним. А ви незабаром повинні вийти заміж.

Тим, хто бажає краси та багатства, в Чистий четвер, також до сходу сонця, необхідно набрати води в банку або посудину. На самісіньке дно покладіть якийсь срібний виріб, що належить вам. Найкраще, звичайно ж, щоб це був хрест. Якщо його немає, тоді – каблучку чи ланцюжок, поруч - монету. Поставте банку з вмістом у темне місце. А в неділю, на Великдень, як тільки рано-вранці встанете, вмийтеся цією водою.

Захистити будинок, рідних та близьких можна за допомогою наступного ритуалу: кожен член сім'ї повинен взяти в Чистий четвер після вечері жменю солі. Зсипте її в одну ємність. Після Великодня використовуйте цю сіль. Кажуть, що тоді ніхто в родині не хворітиме. А будинок і люди, які живуть в ньому і проводили ритуал, будуть під захистом від усього поганого.

Тим дівчатам, які мріють завагітніти, потрібно поставити на Великодень поруч із собою тарілку та покласти в неї освячену в церкві паску зі словами: «Паска - для діточок». Після того, як ви з рідними та близькими відсвяткуєте за столом день великої Пасхи, що настав, паску необхідно віддати пташкам на вулиці, розкришивши на крихти.

І пам'ятайте: коли ви будете повертатися з храму на Великдень додому, то нікуди не заходьте дорогою та вітайте людей словами: «Христос воскрес!» У відповідь вам повинні сказати: «Воістину воскрес!» Вдома починайте святкувати, накрийте святковий стіл і прославляйте Господа Бога. У такому випадку, кажуть в народі, у вас весь рік повинен бути щасливим та благополучним.

Страсний тиждень
Страсний тиждень

Яких прикмет Страсного тижня дотримуються християни?

Крім того, що на Страсний тиждень є свої традиції, ритуали та звичаї, народні прикмети служать наполегливими рекомендаціями. Якщо ви - з тієї когорти людей, які вірять у смерть та воскресіння Ісуса Христа, тоді не ігноруйте такі прикмети:

• Понеділок, Страсний тиждень - краще сильні замовляння та ритуали не проводити. Почекайте до Чистого четверга.

• Пекти пасхальну випічку та фарбувати яйця найкраще в Чистий четвер. Тоді ваша сім'я буде захищена від недуг, порчі та всього поганого.

• Молитви читайте щодня. У Страсну п'ятницю до заходу сонця найкраще нічого не їсти й не пити.

• Шити, різати, вишивати, копати та працювати в Страсну п'ятницю не можна. Краще в Чистий четвер закінчити прибирання, всі господарські справи та інші приготування напередодні великого свята.

• Якщо в Чистий четвер вмитися до сходу сонця водою, в яку опустити срібло, нечиста сила не зачепить вас весь рік.

• Сіль, зібрана членами сім'ї в Чистий четвер вранці до сходу сонця, захистить від хвороб.

• Якщо в Чистий четвер взяти й переставити деякі предмети на інше місце, то цілий рік у вас не буде проблем із грошима.

Наостанок хочеться нагадати про головний ритуал за святковим столом на Великдень. Починайте трапезу з паски та крашанки. І тільки потім можна їсти все інше. Якщо цілий день у вашій родині пройдуть без сварок, образ та лайок, то цілий рік пануватимуть мир, спокій, успіх та благополуччя. Світлого вам Воскресіння Христового! Здійснення сподівань, миру, добра, здоров'я, любові в кожній оселі!