У понеділок, 11 березня, розпочався Великий піст, протягом якого не можна їсти м’ясо в будь-якому його вигляді, вершкове масло, яйця (жовток), риб’ячий жир, сир, молоко та інші молочні продукти.

Щоб знати, що і коли їсти, склали спеціальний календар харчування на кожен день. Памятайте, що є окремі дні, коли дозволяється вживати, наприклад, рибу, а є дні, коли не можна використовувати навіть олію.

Перший день - строгий піст. Священнослужителі взагалі нічого не їдять. Краще пити лише воду, ввечері можна зїсти трохи свіжих овочів.

12 березня: другий день Великого посту повинен проходити на воді та хлібі, але це правило стосується лише тих, хто сам того бажає. Іншим можна харчуватися вареною їжею, але без додавання олії. Можна робити пісні супи без рослинних жирів та продуктів тваринного походження.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

13 березня: в третій день дозволено тільки сухоїдство, тобто їжа, яка не готується на вогні. Можна їсти сухофрукти, салати без рослинногї олії, пити соки.

14 березня: варена їжа без олії дозволена. Можна зробити овочевий суп або суп з квасолі, грибів і гороху, або кашу з овочами або фруктами. Дуже популярні салати з гарбуза, яблук та меду, тертих овочів і яблук.

15 березня: день сирої їжі, без приготування. Це день салатів, фруктів і овочів. Можна їсти цукати, гриби, горіхи. Також дозволено робити фруктові та овочеві соки, смузі тощо.

16, 17 березня: на вихідних дозволяється їсти приготовану на вогні їжу з олією. Це дозволить вам трохи урізноманітнити раціон. Допускається випити трохи червоного вина, воно символізує кpов Спасителя.

18 березня: день суворого посту з сирою їжею без олії. Якщо голод сильно дає про себе знати, їжте більше горіхів, насіння, грибів. Також не забувайте про фрукти фрукти. Але пам’ятайте, що все добре в міру.

19 березня: день гарячої їжі без олії. На перше можна зробити овочевий суп, а на друге приготувати пюре з картоплі з овочами. Також готуйте каші на воді з медом або ягодами.

20 березня: день сирої їжі. Їжте салати і сирі овочі і фрукти, робіть фруктово-ягідні суміші.

21 березня: гарячі салати з овочів допоможуть швидко насититися. У цей день не можна додавати в їжу олію. Не забувайте про пісні перші страви.

22 березня: в п’ятницю день сухоїдства. Намагайтеся не гтувати їжу на вогні. Заборонено також додавання олії. Основні страви варто робити з фруктів і овочів, для перекусу підійдуть горіхи та сухофрукти.

23, 24 березня: в неділю можна випити трохи вина, але згідно з давнім традиціям, його краще розбавити водою. Дозволені гарячі страви з додаванням рослинної олії.

25 березня: настає третій тиждень посту. Перший його день – час сухоїдства. Можна робити страви, що включають фрукти та овочі – як сирі, так і сушені. Можна також їсти прісний хліб.

26 березня: втамують голод гарячі каші. Додавайте побільше ягід або фруктів, або мед. Вдень можна приготувати суп з пісних інгредієнтів.

27 березня: день сухоїдний. Їжте сухофрукти, овочі і гриби. Не готуйте єжу на вогні та з використанням олії.

28 березня: зробіть вранці що-небудь солодке – кашу з какао, пластівці з медом. Вдень і ввечері можна зварити суп, також дозволений компот та кисіль.

29 березня: день строгого посту без олії та сирі продукти. Урізноманітніть раціон медом, горіхами. Пам’ятайте про те, що можна готувати гречку, заливаючи її холодною водою на кілька годин. З неї можна зробити смачну кашу з додаванням сухофруктів. Така страва буде досит ситною, кірм того вона корисна.

30, 31 березня: в ці два дні дозволяється вживати їжу по два рази – вранці. Можна готувати їжу з додованням олії та термічнао обробка. У неділю можна пити трохи вина перед їжею.

1 квітня: день сирої їжі. Багато церковнослужителів вважають, що ці дні сухоїдні, тому не рекомендють навіть пити чай, каву і т. Готуйте свіжі овочеві або фруктові салати.

2 квітня: зробіть суп з сочевиці, тушковану картоплю, салат з печених овочів. Дозволяється готувати їжу на вогні, але знову ж таки - не жирну, без рослинних олій.

3 квітня: день сухої їжі. Заборонена олія. Заправити овочеві салати можна соком, наприклад лимооним з гірчицею.

4 квітня: дозволені гарячі страви - салати. Також можна приготувати пісні супи, борщ тощо.

5 квітня: спробуйте зробити холодний суп. У дні сухоїдні корисна різноманітність. Приготуйте гречку, заливши її на кілька годин холодною водою. Їжте сирі овочі.

6, 7 квітня: 7 квітня – свято Благовіщення. У цей день дозволено вживати рибу в будь-якому вигляді. Пам’ятайте про те, що не варто зловживати рибними делікатесами і об’їдатися. За обідом можна випити трохи сухого вина. 6 і 7 числа можна їсти приготовану на вогні їжу, але не жирну.

8 квітня: день строгого посту без гарячого і без олії. Ваш раціон: фрукти, овочі, горіхи, мед, соки.

9 квітня: суп-пюре та овочеве рагу урізноманітнить ваш раціон. Але про олію поки що забудьте.

10 квітня: томатний суп стане ідеальною першою стравою в день сухоїдний. Після нього з'їжте трохи овочів та фруктів.

11 квітня: дозволяється варити та тушкувати їжу.

12 квітня: п’ятниця – день їжі без гарячого та без олії. Можна робити овочеві сендвічі, фруктово-горіхові десерти, та каші, але на холодній воді. Не забувайте про квашені та сушені овочі та фрукти.

13, 14 квітня: у неділю дозволяється випити трохи вина. Можна приготувати гарчі страви з додаванням олії.

15 квітня: день їжі без приготування на вогні. Урізноманітнити фруктові та овочеві салати можна сумішшю какао, меду і горіхів. Можна перекушувати пластівцями, цукатами.

16 квітня: в цей день можна їсти гаряче. Пісні супи, супи-пюре, каші, але без олії.

17 квітня: день куштування сирої їжі без приготування на вогні. Можна зробити квасолевий салат з грибами, а для перекусу використовувати овочі і фрукти.

18 квітня: дозволена варена, тушкована або смажена їжа без використання олії. Заради різноманітності можна зробити пісний суп з незвичайних продуктів.

19 квітня: в останню п’ятницю перед Страсним тижнем правила посту забороняють вживати їжу з використанням олії.

20 квітня: Лазарева субота. У цей день можна їсти не тільки варену їжу без олії, але й дозволяється ікра.

21 квітня: Вербна неділя. У цей день можна їсти ікру, рибу, олію, а також випити трохи червоного вина. Це дозволить відмінно урізноманітнити раціон, підняти собі настрій і підготуватися до завершення посту.

22, 23, 24 квітня: перші три дні Страсного тижня проходять у суворому посту. Намагайтеся їсти лише сирі свіжі продукти, без олії та не готуйте на вогні.

25 квітня: в Чистий четвер дозволяється пити червоне вино. Варена їжа без олії – все, чим можна себе потішити цього дня.

26 квітня: Страсна п’ятниця – день дуже суворого посту. У цей день Христа розіп’яли. Ченці в цей день взагалі нічого не їдять, а тільки лише п’ють воду. Готувати на вогні та додавати олію забороняється.

27 квітня: останній день посту дозволяє вживати їжу, приготовлену на вогні, також можна додават олію.

Нагадаємо, українцям розповіли про всі заборони під час Великого посту.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям нагадали, від чого варто відмовитись за сім тижнів до Великодня.

Також Знай.ua писав про те, що церква дала важливі рекомендації жінкам, які хочуть використовувати піст задля схуднення.

Дивіться: Великий піст. Що заборонено робити до Великодня та як правильно харчуватися