Мабуть, кожен хоч приблизно уявляє, як виглядає сучасна метеостанція. Вона забезпечена великою кількістю різних пристроїв. Завдяки потужним технологіям фахівці отримують дані з космічних супутників.

автоматична метеостанція
автоматична метеостанція

Незважаючи на технічне забезпечення, працівники метеослужб досить часто помиляються в прогнозах. Варто зазначити, що британські синоптики першими почали збирати інформацію про погоду (спочатку – для морського флоту). Але навіть вони точно не можуть сказати про те, що нас чекає.

Інженери Бірмінгемського університету з Туманного Альбіону, які займаються питаннями покращення роботи метеослужб країни, вирішили залучити до цієї живої і дуже тонкої роботи незвичайних співробітників – голубів. Вони збиратимуть дані про температуру, тиск, рівень освітленості, вологості повітря.

голуб
голуб

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Рік Томас, керівник групи, розповів про нововведення:

"На даний момент, ми відібрали для цієї неймовірно відповідальної роботи 5 голубів. Всіх їх забезпечили спеціальними датчиками, які не перевищують 3 відсотки від ваги птах. Вони досить легкі, не заважають птахам літати і відчувати себе абсолютно вільними. Голуби здійснили вже понад 40 польотів і продемонстрували чудові результати по збору інформації. Їх загальний шлях їх по покриттю території дослідження склав близько тисячі кілометрів".

Варто відзначити, що вартість датчика, який встановлений на кожному голубі, не перевищує 300 американських доларів. За підрахунками дослідників, це, щонайменше, в 10 разів дешевше за традиційний збір метеорологічних даних і також майже в 10 разів ефективніший.

Голуби знову виручають людство. Колись давно вони допомагали з поштою, а тепер стали синоптиками.

поштовий голуб
поштовий голуб

Як повідомляв "Знай.uа" синоптики здивували прогнозом на весну: +30 в квітні і холоднеча в травні

Також "Знай.uа" писав, що погода в Україні буде теплою і сонячною. Практично на всій території України не буде опадів, але в східних областях вночі можливий мокрий сніг

Читайте також: День синоптиків в Україні, цікаві факти