Траверзія або стефенський чагарниковий кропивник – це унікальний вид нелітаючих нічних птахів, єдиний в роді траверзій.

Мініатюрні 10-сантиметрові пернаті спочатку мешкали на території всієї Нової Зеландії. Але до кінця 19 століття їхня популяція збереглася лише на острові Стівен, розташованому в Тасмановому морі. Одного разу на маяк заселився доглядач Девід Лайолл. Він був початківцем орнітологом і просто обожнював природу. Щоб йому не було самотньо на острові, він вирішив взяти з собою вагітну кішку, не підозрюючи, що це погана ідея. На острові відсутні ссавці-хижаки, тому природних ворогів у траверзій практично не було.

Острів Стівенс

Коли кішка Тібблс опинилася на населеній птахами ізольованій ділянці суші площею 1.5 метра, вона почала сіяти хаос серед мініатюрних пернатих. Незабаром вихованець почав приносити свою здобич господареві. Лайолл з подивом виявив маленьких пташок з красивим оливково-бурим оперенням. Він визначив, що крила цих невідомих пернатих занадто маленькі та круглі для того, щоб вони могли літати.

Популярні новини зараз
Українцям дадуть готівку на оплату комуналки: кому час йти до банку Заплатите за троюрідну тітку, яку ніколи не бачили: на українців хочуть повісити борги померлих родичів Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще

Через деякий час доглядач усвідомив, що унікальні пташки ведуть нічний спосіб життя. Вони швидко бігають по землі, як миші. Новозеландцеві так і не вдалося зловити волове очко. Але від гострих зубів і пазурів Тібблс так і не врятувалися.

Лайолл висушив кілька десяткою пташок, принесених кішкою, на сонце. Він повідомив вченим про знахідку. Незабаром про неї написали в наукових журналах. Наглядачі навіть отримав значну суму за висушених траверзий.

На жаль, коли Девід зрозумів, що його кішка небезпечна для популяції птахів, Тібблс вже дала потомство. Кошенята теж почали активно знищувати маленьких беззахисних пташок. Тварини здичавіли, і їх вже було не зупинити. Чоловік звернувся до одного з новозеландських орнітологів. Але поки лист дійшов до адресата, стало надто пізно. Доглядач маяка і його колеги бачили лише 2 живих пернатих. Після цього вони більше нікому не попадалися на очі.

Офіційно вимерлим стефенський чагарниковий кропивник був визнаний ще до початку 20 століття. Збереглося тільки 15 зразків, які були отримані Девідом Лайоллом. Вони виставлені в 9 музеях різних країн світу.

Нагадаємо, дослідники з Унівеситету Кінкі на крок ближче до того, щоб клонувати вимерлих тварин

Як повідомляв портал "Знай.uа" вчені знайшли дивного монстра в обладунках

Читайте також: палеонтологи виявили давнього птаха із сюрпризом