Вікінги – одна з найбільш войовничих і загадкових епох, таємниці якої продовжують доходити до нас досі. Так, в легендарному заповіднику Бюрре, що прославився на всю Європу як найбільший збір королівських поховань, виявили стародавнє судно скандинавських завойовників. Воно зроблене з дерева, його довжина 15 метрів, і датується знахідка 700-1100 років до н. е.

Корабель зараз знаходиться в порожньому просторі, з нього вийнятий грунт і тому невідомо, наскільки добре воно збереглося, розповідає норвезький Міністр клімату та навколишнього середовища Ула Эльвестуэн. День, коли знайшли судно, увійде в історію, розповідає чиновник. Він також додав, що на території Європи вже знайшли п'ятнадцять кораблів епохи вікінгів. На території Норвегії таких суден знайдено сім, з них троє перебувають у Вестфолль.

Корабель Мертвих - давня традиція вікінгів

Також, Ула повідомив, що перед тим, як починати розкопки, потрібно отримати дозвіл Культурно-історичного музею в Осло і норвезької Державної служби охорони пам'яток.

За припущеннями вчених, знахідка може бути кораблем мертвих. Також відомо, що вікінги використовували кам'яні або дерев'яні човни для поховання воєначальників, щоб висловити особливу шану. Вони заповнювали суду хатнім начинням, тушами коней, волів і всім необхідним для загробного життя.

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Першими почали використовувати корабель або човен в поховальному обряді зовсім не вікінги. Але їх варіант похоронного ритуалу з усіма подробицями дійшов до сучасності завдяки арабського мандрівника і письменника першої половини Х століття Ібн-Фадлана.

Нагадаємо, при проведенні археологічних розкопок в Данії були виявлені останки кішок часів вікінгів

Як повідомляв портал "Знай.uа" британський археолог-любитель Стів Томлінсон, який проводив дослідження гирла річки виявив унікальну реліквію, що належить древнім вікінгам

Як повідомлялося, археологам подарували унікальні артефакти з шведського озера Відостерн, включаючи меч вікінгів віком 1500 років і брошка III століття