Вербна неділя - одне з дванадцятих головних церковних свят. У всіх храмах проводять служби, а віруючі йдуть до церкви з гілочками верьи, щоб освятити. Навіщо освячують це дерево та яких ще традицій та обрядів дотримуються православні у цей день.

Коли Вербна неділя у 2019 році

Це - перехідне свято, воно не має фіксованої дати, оскільки повністю залежить від Великодня. Вербну неділя відзначають рівно за тиждень до святкування Воскресіння Христового. У цьому році свято, яке ще називають Вхід Господній в Єрусалим, відзначатимемо 21 квітня.

церква

Вербна неділя: історія свята та важливість для церкви

Вербна неділя або Вхід Господній в Єрусалим. Вважається, що в цей день Ісус Христос в'їхав у Єрусалим на віслюку. Люди, оспівуючи його, встеляли дорогу перед ним пальмовим листям і зустрічали хвалебними вигуками "Осанна!".

вербні гілочки

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Це свято символізує визнання народом Ісуса Месією, а також вхід сина людського в рай.

У нашій країні не ростуть пальми, тому українці їх замінили вербним гіллям. Крім того, верба першою зацвітає та сповіщає про прихід весни, також ця рослина має лікувальні властивості.

освячення

Вербна неділя: традиції свята

Цього дня в усіх храмах проходить обряд освячення гілок верби. Вважається, що після цього гілки набувають магічних властивостей. Освячену вербу потрібно принести додому та покласти біля ікон.

За традицією, виходячи з церкви у Вербну неділю, люди легко торкалися один одного лозою, примовляючи: "Не я чи б'ю — верба б'є, За тиждень — Великдень, Недалечко — червоне яєчко! Будь здоровий, як вода, а багатий - як Земля!"

Великдень 2019

Підвішена у кутку освячена гілка верби оберігає житло від влучання блискавки. Дехто робить з листочків верби настоянку та лікує нею головні болі, шлункові хвороби, також така настоянка загоює рани, знімає температуру і зцілює домашніх тварин.

Також встромляли гілочки верби на городі. Вважається, що таким чином город буде захищений від буревіїв, граду, сильних дощів, а врожай у цьому році буде вдалим.

Вербна неділя хоч і вважається святом, але оскільки припадає на Великий піст, не святкується шумно: влаштовувати застілля і гуляння не можна. Зазначимо, що в цей день можна їсти рибу.

харчування в піст

На Вербну неділю спостерігали за погодою

Якщо цього дня тепло та сухо, слід чекати влітку на гарний врожай фруктів.
Якщо на Вербну неділю вітряно – літо буде холодним.
Вдарив мороз – рік принесе багатоий врожай хліба.

Пам'ятайте, що у Вербну неділю не можна працювати, лаятися та ображатися.

Нагадаємо, українцям розповіли, чого не варто нести до церкви та святити на Великдень.

Як повідомляв "Знай.ua", на Великдень українці відпочинуть майже тиждень.

Також Знай.ua писав про те, що Уляна Супрун дала кілька порад українцям, які дотримують посту перед Великоднем.