Кожен рік після Великодня відзначають інше релігійне свято, воно не наскільки важливе, але все-таки його традиції досить цікаві. Називається цей день Поливаний понеділок. І це свято не дарма так називається, адже в цей день хлопці зазвичай поливають з ніг до голови дівчат. Але це далеко на всі традиції, далі у матеріалі ми розповімо вам усе найцікавіше про це свято.

До речі, Поливаний понеділок – це завжди вихідний.

Поливаний понеділок: традиції свята

Раніше в Поливаний понеділок було прийнято поливати дівчат з ніг до голови водою. І робилося це не просто так, в народі вважалося, що це подарує міцне здоров'я, молодість та красу. Зазвичай, за те, що хлопець облив дівчину водою, вона дякувала йому крашанкою.

Поливальний понеділок
Поливальний понеділок

Але варто звертати увагу і на погоду, якщо було сонячно і спекотно, то дівчину могли обливати кілька разів, а якщо погода не дуже хороша, то намагалися лити не дуже багато води на неї, щоб вона не захворіла.

Популярні новини зараз
Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним" Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації Бандитський Львів: хто такий Богдан Копитко, авто якого підірвали і розстріляли невідомі
Показати ще

Понеділок після Великодня: як відзначають в Україні

Насправді не дуже багато країн відзначають це свято зараз, серед них: Україна, Чехія, Угорщина, Польща, Росія.

Традиції в Україні не закінчувалися лише тим, щоб облити дівчину водою. Зазвичай у цей день ходили один до одного в гості, приносили подарунки. Крім цього хрещеники ходили до своїх хрещених з волочильными (величальними) частуваннями – пасками, крашанками, пирогами. Звідси ще одна назва понеділка після Великодня – Волочильний.

До речі, в деяких регіонах країни це свято тривало не один день. У вівторок поливали дівчат, а в середу просто один одного.

Поливальний понеділок
Поливальний понеділок

Чого не можна робити в Поливаний понеділок

Як у будь-свято релігійне в Поливаний понеділок є деякі заборони, їх не дуже багато, але варто ставитися до них дуже серйозно:

  • В Поливаний понеділок не можна сумувати та думати про погане.
  • Не можна сваритися, лаятися і злитися.
  • Не можна дуже багато їсти.
  • Багато алкоголю також пити не можна.
  • Не можна сидіти вдома поодинці
  • Також не можна займатися домашніми справами і будь-якою роботою.

Прикмети в Поливаний понеділок

  • Перелітні птахи не співають – очікуйте заморозків.
  • Ранковий дощ – дощове літо.
  • Безвітряно, синє небо – найближчим часом бути дощу.
  • Ясна сонячна погода віщує таке ж літо.