Поливаний понеділок відзначається щорічно в перший день після світлого свята Великодня. У нинішньому році він припадає на 29 квітня. Існує традиція, що на Поливаний понеділок обливають дівчат холодною водою. Вважається, що це надає їм ще більше краси, здоров'я і захищає від різних хвороб.

З часів Київської Русі зберігся звичай обливати водою дівчат, які хочуть вийти заміж. Якщо хлопець обіллє молоду в Поливаний понеділок, то вона обов'язково вийде заміж за коханого. Якщо давно не було дощу, слід знайти могилу потопельника або самогубця і облити її водою. Було повір'я, що вони мають владу над дощами і можуть допомогти.

Воді завжди приписували чудодійні властивості. За часів язичницьких богів Київської Русі проводили весняні купання та обливання, які називали магічними ритуалами. З допомогою таких обрядів закликали дощі, необхідні для гарного врожаю. У народі вірили, що так можна очиститися не тільки зовні, але і внутрішньо, а також вилікуватися від серйозних хвороб.

Варто відзначити, що треба було обливати як себе, так і все навколо – домашніх тварин, птицю, вулики, пастухів перед виходом на поле. Щоб вилікувати кого-небудь від хвороби, водою мили образи або предмети зі срібла, а потім обливали нею хворих заїканням, епілепсією, лихоманкою. Тільки зробити це потрібно було несподівано.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Але в основному свято пов'язували з очищенням внутрішнього духовного світу. Невеликі групи чоловіків або хлопців ходили в гості до сусідів. Там вони влаштовували яскраві вистави з піснями, танцями і обов'язковим розхваленням господині дому. За це вони отримували щедрі подарунки від господарів будинку. Прийнято було дарувати хліб, яйця, горілку, пироги або гроші.

Прикмети на Поливаний понеділок

Синій небосхил при безвітрі – до швидкого дощу.

День видався сонячним і ясним, значить, таким же буде і літо.

Якщо з самого ранку в Обливаний понеділок зарядив дощ, значить, літо буде дощовим.

Якщо птахи повернулися з теплих країн, але не співають – ще будуть морози.