Аріна - "увірви береги"

В цей день віруючі православної церкви вшановують пам'ять трьох мучениць Солунських — сестер Агапії, Хіоніі та Ірини. Річки починають входити в свої нормальні русла, залишаючи розмиті береги і ярки. В народі з цього приводу казали: "Аріна — увірви береги!", тим самим нагадуючи про небезпеку обвалення берегів, підмитих повінню.

Також на Аріну селяни займалися розсадою. Висаджуючи молоду капусту, примовляли: "Не будь голінаста, будь пузата; не будь порожня, будь туга; не будь красна, будь смачна". Вважалося, що після цього свята має слідувати кілька сонячних днів.

Крім того, за поведінкою розсади люди судили про майбутнє сіножаті: якщо молоді рослини п'ють поливання — воно припаде на сухі дні. На Аріну потрібно білити стовбури садових дерев.

Поливаний понеділок

Поливаний понеділок відзначається в перший понеділок після Великодня. У 2019 році він припадає на 29 квітня. Існує традиція, що в Поливаний понеділок обливають дівчат холодною водою. Вважається, що це надає їм ще більше краси, здоров'я і захищає від різних хвороб.

Популярні новини зараз
3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

З часів Київської Русі зберігся звичай обливати водою дівчат, які хочуть вийти заміж. Якщо хлопець обіллє молоду в Поливаний понеділок, то вона обов'язково вийде заміж за коханого. Якщо давно не було дощу, слід знайти могилу потопельника або самогубця і облити її водою.

Міжнародний день танцю

Щорічно 29 квітня в багатьох країнах відзначається Міжнародний день танцю (International Dance Day). Це свято, присвячене всім стилям танцю, почали відзначати з 1982 року за ініціативою Міжнародної ради танцю ЮНЕСКО в день народження французького балетмейстера Жана-Жоржа Новерра.

У цей день весь танцюючий світ відзначає своє професійне свято. Ще організовують концерти, танцювальні флешмоби і незвичайні перформанси.

Іменини в цей день

Василина, Галина, Ірина, Леонід, Михайло, Ніка, Павло, Тимофій.