В Україні розсекретили нові документи про Чорнобильську трагедію. У них йдеться про період після аварії, радіаційний фон і тотальний обман населення.

Читай Знай. ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Фоніла навіть шкільна форма

Через високий радіоактивний фону в місті Києві у дітей шуміли шкільна форма та тренувальні костюми. Письмовий звіт про це був складений 8 травня, за добу до тієї самої першотравневої демонстрації.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

[quote author=""]"На період підготовки демонстрації 1 Травня учням шкіл були видані тренувальні костюми, в яких вони репетирували програму 27, 28, 29

Лікарі ставили помилкові діагнози

Найімовірніше це робилося за наказом КДБ, так як за офіційною версією загиблим від аварії вважався тільки Ходемчук, а решта "просто виявилися слабкі здоров'ям". Точна кількість людей, загиблих і постраждалих у ході такого неправильного лікування, невідома досі:

"За даними Шевченківського РВ УКДБ адміністрація Київської обласної та 25 лікарень, посилаючись на вказівку Моз УРСР (нібито наказ № 24с від 11.05.86 р.), в історіях хвороби хворих з ознаками "променевох хвороби" вказують діагноз "вегетосудинна дистонія". На думку головлікаря обласної лікарні Клименко А. М., подібна постановка питання може в подальшому призвести до плутанини при призначенні лікування, діагностики, а також вирішенні питання про інвалідність і встановлення пенсії", - наголошується у довідці 6 відділу УКДБ УРСР.

Тотальна дезінформація

Аварію, наслідки якої були відомі вже на другу добу (Прип'ять була евакуйована 27 квітня), в радянських ЗМІ називали не інакше, як "невелика подія, вже майже ліквідована під керівництвом Партії і Уряду". Людям не повідомляли про заходи безпеки, що могло б запобігти тисячі смертей від онкології. Вводили в оману також і закордонних кореспондентів.

"В зв'язку з тим, що відразу після аварії на ЧАЕС у іноземних кореспондентів проявлялася певна недовіра до офіційних повідомлень, в 1987 році при відвідуванні ними зони акцент був зроблений на створенні видимості свободи пересувань, дій, контактів, обстановки повної довіри", - сказано в документах.

Нагадаємо, чому "Чорнобиль" від НВО повністю не зняли в Україні.

Як повідомляв Знай. ua, неймовірна історія єдиної дитини, народженої в зоні відчуження.

Також Знай. ua писав, що оприлюднили унікальне відео перших годин після вибуху на ЧАЕС.