Не можете розібратися в своїх почуттях до партнера? Для цього психологи виділили 8 типів любовних стосунків, пише Ніж.

Сентиментальна любов

Помічали, що після походу в кіно на який-небудь хороший фільм з сильною любовною лінією, або після прочитання аналогічної книги, вам теж хочеться закохатися? Так от, буває таке, що це бажання знаходить і конкретне вираження — якщо в вдалий час вам «підвернеться» відповідний кандидат. Тоді ваше прагнення випробувати на собі все те, що пережив герой у фільмі (книзі чи пісні), цілком може викликати появу так званої сентиментальної любові - принаймні, так вважав один із засновників неофрейдизма Еріх Фромм. Також цей тип може бути спровокований і ностальгією за першим коханням припустимо, якщо новий партнер чимось його нагадує, то цілком ймовірно, що деякий час ваші відносини проіснують в силу приємних спогадів. Одна біда - сентиментальна любов довго не живе.

Токсична любов

Популярні новини зараз
Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Сьогодні токсичної любов'ю прийнято називати форму відносин, яка чимось нагадує згубну залежність. Від процесу давно ніхто не отримує задоволення, але він все одно триває, так як сил вийти з відносин немає. У внаслідок партнери (або один з них) починають мучити один одного. Буває, що від цього процесу хтось навіть може отримувати сумнівне задоволення.

Чуттєва любов

Це може звучати дивно, але багато людей до дотепер вважають, що ознакою любові служить сильне обопільне сексуальне бажання. «Через те, що статеве бажання в розумінні більшості людей з'єднане з ідеєю любові, вони легко впадають у оману, що вони люблять один одного, коли їх фізично тягне один до одного», - писав все той ж Еріх Фромм. Подібне почуття переживається дуже гостро, і в літературі його часто називають фатальною або чуттєвою любов'ю.

Нещасна любов

Буває таке, що людина свідомо вибирає собі в об'єкти любові того, хто з ймовірністю 99 % ніколи не відповість йому взаємністю, і потім мучиться і страждає від нерозділеного почуття.

У деяких людей така поведінка стає результатом невирішених питаннь дитячої травми або попадання в порочне замкнене коло, з якого без сторонньої допомоги не так-то легко вибратися. При цьому подібна форма любові може бути небезпечною не тільки для її суб'єкта, а також для об'єкта.

Подружня любов

Головна відмітна особливість подружньої любові - це те, що вона ґрунтується на «постійно зростаючому знанні один про одного, замінює фантазію», як заявляють дослідники Карла Баур і Роберт Крукс в своїй книзі «Сексуальність». Крім того, для цього типу відносин характерне співчуття, яке обидва партнери виявляють відношенню один до одного: під «співчуттям» розуміється не жалість, звичайно, а здатність зрозуміти емоції близької людини. У подібної любові менше пристрасті, ніж в чуттєвій, але вона більш довговічна.

Любов-захоплення

Буває і таке, що у відносин немає мети бути серйозними і тривалими, але закоханість при цьому присутня. У таких випадках доречно говорити про кохання як про захоплення - наприклад, в цю категорію легко потрапляють всі курортні романи, а також відносини, що виникли «спортивного інтересу» - вийде добитися любові конкретної людини чи ні.

Дефіцитарна і буттєва любов

Цікавй поділ любові на типи пропонував і американський психолог Абрахам Маслоу. Він говорив про дефіцітарну і буттєву любові. У цій системі у першому випадку мова йде про почуття, заснованому на бажанні задовольнити свої потреби за рахунок інших людей.

Така любов з'являється в людині в внаслідок страху самотності, прагнення отримати секс, підняти самооцінку і т. д. Тобто, це своєрідна «споживча любов».