День апостолів Петра і Павла - одне з головних релігійних свят літа. Обряди цього дня носять не тільки церковний, а й магічний характер. З давніх-давен цей день вважався особливим і несе заряд чарівництва, який слід використовувати для поліпшення свого життя, реалізації планів і налагодження побуту.

Свято Петра і Павла: що це і коли відзначається?

Один з найважливіших днів у календарі православної людини проходиться 12 липня. День Петра і Павла пов'язаний з одними з найбільш впливових і популярних в народі святими. Апостоли Христа вважаються найсильнішими заступниками через що їх особливо шанують не тільки в православній традиції, але і в католицькій.

Апостол Петро вважався спадкоємцем Ісуса Христа на Землі і за легендою є засновником Римсько-Католицької Церкви. Про життя і діяння апостола нам розповідає не тільки Новий Завіт, але також праці істориків і свідків тих подій.

Петро вважається першим проповідником християнства, за що був страчений римською владою. За легендою, святого стратили за наказом імператора, повісивши на хресті вниз ногами.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Особливо шанують і святого Павла. Будучи римським громадянином, він не знав Христа під час його мирського життя. Він прийшов до віри, ставши свідком дива під час переходу в Дамаск. Повіривши, він перетворився в проповідника, який згідно загальній думці, став засновником церков по всьому Близькому Сходу, а також Середземномор'ю.

Павло також був страчений римлянами за свою віру. Однак, святий зазнав менш болісної смерті і був відразу обезголовлений. За легендами, апостоли були вбиті в один день з різницею в рік.

Святий Петро вважається зберігачем ключів Рая і за традицією, вважається особливо важливим святим для всіх віруючих, які хочуть потрапити на небеса. Крім того, апостол вважається покровителем моряків, підприємців, душевно хворих, а також тих, що страждають від лихоманки.

Апостол Павло також шанується православними і вважається святим, відповідальним за зміцнення віри, а також в допомозі в учнівстві.

В традиції християнства прийнято молитися Петру і Павлу, як разом, так і окремо. Обидва святих шануються 12 липня за новим стилем. Свято призначене на цю дату не просто так. Саме в цей день в п'ятому столітті, відбулося урочисте перенесення мощей святих з Риму до Константинополя - нинішного Стамбулу.

Прикмети, заговори і ритуали для дівчат і жінок

День Петра і Павла - один з найбільш містичних днів літа. За традицією, саме на 12 липня дівчини і жінки ворожили, займалися заговорами і виконували спеціальні ритуали.

На петрів день дівчата, як правило, дарували хлопцям, що їм подобаються, хусточки. Вироби вишивали самі, а ті кому їх вручили, дізнавалися, що мають прихильницю, яка потенційно згідно стати їх дружиною.

В окремих регіонах на день Петра і Павла здійснювали незвичайний ритуал. Так, дівчина, яка за старими звичаями вважалася «засидівчуюся в дівках» отримувала шанс знайти чоловіка в цей день. Батько потенційної нареченої садив її у візок, одягав на неї волошковий вінок і віз до будинку потенційного зятя.

«Натяком» хлопцеві був той факт, що плечі дівчини закривав ритуальний рушник, який було прийнято покривати плечі нареченої на весіллі.

Прибувши до будинку нареченого, батько кликав його, заявляючи, що її дочка була б для нього хорошою господинею. Крім того, тато не забував розповісти про те, скільки приданого він готовий віддати за дочку.

На дану пропозицію реагувала мати нареченого, яка виходила на подвір'я, знімала з потенційною невістки вінок, одягала рушник і вела до хати. У дворі залишалися батьки пари, які домовлялися про весілля і умови укладення шлюбу.

Традиційно Петров день використовувався для проведення магічних ритуалів. Так, дівчата вірили в багато прикмет, повір'їв і здійснювали обряди. Народна магія цього дня широко використовувалася для того, щоб посватати нареченого, зміцнити його любов, прив'язати обранця до себе, а також вимолити у святих здоров'я, благополуччя і багатство.

Багато жінок починали колядувати вже в ніч на 12 червня. Дружини огортали ноги сплячих чоловіків червоною ниткою, хрещену в Церкві ще на Водохрещу. Нитка носилася жінками в косі до Петрова дня, на який її виплітали з волосся і обв'язували ноги чоловіка, читаючи заговор, який би прив'язав чоловіка до дружини.

Широко використовували на Петров день любовну магію і незаміжні дівчата. На свято вони збирали дванадцять трав з дванадцяти полів, клали їх під подушку і читали спеціальний змову, яке проливав світло на зовнішність її обранця.

Народні повір'я, традиції і обряди

Традиційно День Петра і Павла вважався чарівним, а його хід багато в чому визначав весь рік. 12 липня обросло в народі численними традиціями і обрядами, з частиною з яких ми ознайомимося в цій статті.

Петров день вважався вкрай важливим для пастухів, оскільки їх святим покровителем вважався Святий Апостол Петро. 12 липня пастухи обв'язували роги корів і баранів, що нібито захищало їх від мору і хвороб. Крім того, на свої палиці пастухи прив'язували дзвіночки і ходили навколо своїх овець, лякаючи таким чином вовків. Також була традиція поводження з факелами навколо сараїв з худобою, що нібито дозволяло уникнути можливого злодійства.

Також на День Петра і Павла збирали останні вишні в саду, яким щедро ділилися з нужденними. За повір'ям, частування жебраків забезпечувало щедрий рік і процвітання.

Гроші в цей день цікавили і бджолярів, які захищали своє господарство незвичайним способом. Селяни брали кілька своїх бджіл і підрізали їм крила, що за повір'ям захищало вулики від крадіжки.

На день Петра і Павла організовували показові бої між найсильнішими хлопцями села. Ритуальне «випускання пари» мало допомогти уникнути подальших сварок між сусідами.

Крім того, всі селяни і мешканці міст масово відвідували церкву. Вважалося непристойним залишатися вдома в свято, присвячене одному з найбільш впливових православних святих.

Люди ходили до храмів, молилися, просили здоров'я і благополуччя і жертвували їжу і цінні речі нужденним. Грошові ритуали - важлива частина свята, яка збереглася і в наші дні.

Відзначимо, що Петров день пов'язаний з водою, також, як і його «сусід» за православним календарем - День Івана Купала. Існувало повір'я, що в цей день вся вода мала цілющі властивості і могла зберігати молодість і виліковувати від хвороб.

Люди повсюдно готували застілля, збиралися разом, випивали і ходили один до одного в гості. Було прийнято варити пиво, готувати м'ясо і випічку.

Прикмети православного свята

Традиційно, Петров день вважався важливим індикатором майбутнього. За перебігом 12 липня в народі визначалися подальші події, які впливали на приватний і суспільний добробут.

Вважалося, що якщо в Петров день піде дощ, то має бути мокрий період сінокосу. Також люди вірили, що коли Петро і Павло день збавив, то жару добавив. Існувало повір'я, що той, хто знайде квітучий петрів хрест в цей день, то не знатиме бід і втрат.

У народі існувала думка, що після 12 липня перестає співати зозуля, а дощ на цей день - до голоду.