Щорічно 28 липня відзначається день Хрещення Русі. Це один з важливих церковних свят для віруючих громадян. Багато, тих хто чує слово Хрещення, то в них одразу виникає асоціація з січневим хрещенням, яке відбувається 19 січня.

Як і будь-яке інше релігійне свято Хрещення має свої традиції, історію і застереження чого не можна робити.

Історія свята Хрещення Русі

Відповідно до церковної історії 28 липня 1015 року - дата смерті Володимира Святославовича. Але конкретної дати масового хрещення не було задокументовано. Є певні здогади, що це сталося 14 серпня 988 року.

Для людей, які хоч мало-мальськи цікавляться історією вже відомо, що піти на цей крок Великий князь Володимир зважився згідно політичних міркувань, так як йому необхідно було об'єднати в єдине ціле ворогуючі землі і зробити все можливе для зміцнення влади.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Перед Володимиром став вибір яку віру прийняти: мусульманство, іудейську віру, католицизм або православ'я. Саме на православ'ї він і зупинив свій вибір. Визначитися князю з вибором допомогли ряд подій: пояснення про важливість православ'я візантійського священика, поїздка в Константинополь, необхідність зміцнити дипломатичні і взаємовигідні відносини з Візантією, а також великим плюсом у виборі православ'я стало православна віра його мудрої бабусі - княгині Ольги.

Визначившись зі своїм вибором на користь православ'я князь Володимир насамперед відправився в Херсонес, де сам пройшов обряд хрещення. Прийняв для себе нове ім'я Василь. Охрестив дітей і найближчих підданих, одружився на мешканці Візантії - Ганні і прогнав своїх дружин-язичниць.

До прийняття православ'я панувало язичництво і позбутися від нього виявилося не так просто як було відразу задумано. Для прийняття масового хрещення людей відправили до Дніпра. В деяких воєводствах для прийняття православ'я людей змушували це робити за допомогою вогню і меча. Після прийняття православ'я виникло питання про необхідність спорудження православних храмів. Перший з таких храмів був побудований в Києві на місці язичницького капища.

Але якщо заглибитися в історію ще більше, то стане ясно, що Хрещення Русі князем Володимиром це продовження тривалого процесу, спрямованого на християнізацію українських земель.

Згідно з відкритими джерелами відомо, що свій початок християнство бере ще в I столітті, під час перебування в Києві апостола Андрія Первозванного.

Інші літописні дані забирають нас до хрещення князя Аскольда, яке відбувалося в 860 році під час походу на Константинополь. Аскольд здійснив декілька спроб хрестити киян, але успіхів в цьому не було, до того ж в 882 році князь був убитий. Але смерть князя не вплинула на збереження християнських громад в Києві. Є навіть договір Русі з Константинополем, який уклав князь Ігор вже в 941 році.

Також надзвичайний сплеск християнства був на Русі в час правління княгині Ольги. За своє життя, діяльність і помисли, вона була визнана рівноапостольною.

З укоріненням православної віри і в містах, і в селах розпочалося спорудження православних храмів. Їх стали встановлювати на місцях язичницьких капищ, або ж просто на вільних місцях. Як правило самі віруючі їх і будували. Після цього і пішла назва парафіяни, що означає «ті хто часто приходять до молитовного місця».

Що ж стосується сучасної України і початку святкування, то це сталося в 2008 році. Тоді чинний президент того часу Віктор Ющенко видав указ «Про День хрещення Київської Русі - України». У своїх промовах Віктор Андрійович наголосив на важливості релігії і духовенства для нашої країни, а також необхідності об'єднання всього суспільства навколо спільної духовної ідеї. Офіційно свято відзначається з 2009 року і визнане державним. Але не дивлячись на державну приналежність, на свято не додається додатковий вихідний.

Що дало Хрещення?

Після прийняття хрещення велике значення почали надавати освіченості населення. Так, старше покоління обзаводилося спеціальною літературою і проводило книжкове навчання для бажаючих і дітей і дорослих. При чому ця турбота була на державному рівні, при якій видавалися спеціальні книги що дозволяло з легкістю почати вивчати богослов'я. І це був не єдиний плюс прийняття християнства Володимиром. Так, на піку глибокої християнської віри стало більш лояльне ставлення багатьох людей до бідних і нужденних. Після прийняття християнства князь Володимир став і сам уважніше до стражденних, став дбати про хворих і жебраків. Практикувалося навіть таке, що в призначеному місці бідним людям роздавалася їжа і питво. Тим, хто дуже потребував грошей, то їм час від часу допомагали і матеріально. А тим біднякам, які не могли з'явитися в призначений час за їжею і водою, то їм привозили продукти в місця їх проживання.

Та й до прийняття християнства, жебраки називалися ні як інакше, як смердами. А ось після прийняття християнства, їх ніколи так не називали. Найбідніших і нужденних людей стали називати селянами.

Традиції до Дня хрещення Русі

Свято Хрещення Русі має не так багато традицій, як багато інших релігійних свят. Але в цей день також проводяться церковні обряди. Традиційним є проведення молебню перед іконами Пресвятої Богородиці. В цей день в храмах відбуваються божественні літургії, акафісти та молебні. Кожен віруючий прихожанин молитися про щось особисте, хвилююче тільки його, а також про актуальний і необхідний всій країні мир. Для столиці традиційним є проведення святкового молебню на Володимирській гірці, куди зносять ікони з усіх храмів.

У багатьох християнських храмах в цей день проводитися благодійне хрещення для всіх бажаючих. У цей день і батьки можуть охрестити своїх немовлят, а також дорослі, які за своє життя з якоїсь причини не прийшли до хрещення і прийняття для себе християнської віри.

Як і на січневе хрещення люди пірнають в проруб, так і на літне хрещення, люди теж занурюються в моря або водойми в залежності від місця їх проживання. Вважається, що якщо людина дійсно віруюча, то в цей день купання в водоймах принесе йому духовну силу, очищення і просто підйом сил.

Прикмети на день хрещення Русі

На день 28 липня існує безліч прикмет. Так, працювати в цей день не можна інакше можна накликати на себе тяжкості, клопоти або нічні кошмари. Рекомендується провести цей день в милості, молитві і духовному очищенні.

У день Хрещення Русі необхідно подивитися, в якому стані знаходиться липа, якщо вона пожовтіла, то значить, що осінь настане пізно. А якщо ж будь-які інші дерева пожовтіли раніше, ніж це зробила липа, то осінь можна чекати раніше, ніж зазвичай.

Якщо цей день зустрів вас дощем, то далі, буде ясний, сонячний день.

Якщо чути гучний грім, то до ночі варто чекати сильного дощу. Якщо в цей день дме північний вітер, то протягом тижня слід чекати теплу, не дощову погоду.

Коли в цей день люди чують гучне стрекотіння коників, то можна чекати спекотної погоди.