Щорічно на території України 28 липня відзначається День Хрещення Русі. Це дуже важливе церковне свято для нашої країни, а особливо для віруючих людей. Адже, якщо вірити переказам, саме в цей день в 988 році князь Володимир прийняв нову віру і повернувся до Києва, щоб охрестити весь свій народ.

Про це нам розповідається в "Повісті минулих літ", але чи було таке насправді невідомо. Але і підтверджених історичних фактів про цю подію теж вистачає. Тому ми зібрали все найцікавіше для вас і вирішили розповісти, як і в якому році відбулося Хрещення Русі.

День Хрещення Русі 2018: історія свята

По-перше варто сказати, що День Хрещення Русі став офіційним святом тільки в 2008 році. Зробив це 3-й президент України Віктор Ющенко. Багато в чому цьому сприяла діяльність Міжнародної громадської організації «День Хрещення Русі», яка працює на Україні з 2006 року і об'єднує представників науки, культури, бізнесу, духовенства та інтелігенції.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Мабуть, це далеко не найцікавіше, що можна було б написати про таке свято. А зараз ми розповімо вам чому і коли саме хрестили Русь.

Перенесемося більш, ніж на 1000 років назад, в 986 рік. Київська Русь вже досить велика держава, в якій править київський князь Володимир Красне сонечко.

Все досить добре, але всередині держави виникає багато конфліктів, які закінчуються вельми плачевно. І тоді князь вирішує, що згуртувати народ допоможе спільна релігія. До речі, сам Володимир був затятим язичником більше 30 років.

Недовго думаючи він проводить так зване "Випробування вір". Його суть полягала в тому, що він запросив до себе послів від мусульман, католиків та іудеїв, щоб ближче познайомитися з усіма цими вірами. Весь цей процес дуже барвисто описується в "Повісті временних літ", а ось достовірність цієї інформації підтвердити не вдалося.

Тим не менш, це досить цікаво. Швидше за всіх відсіяли іслам, нібито через те що ця релігія не дозволяє пити. "Русі є радість пити", - було сказано послом.

Всі інші віри, крім християнства теж досить швидко відсіялися. Приблизно так проходило "Випробування віри" описане в повісті.

Але і підтверджених історичних фактів на користь християнства на Русі теж вистачало. Головним і мабуть самим правдоподібним є те, що зміцнити зв'язки з Візантією за допомогою загальної релігії було непогано ще й з політичної точки зору. Крім того, з православ'ям князь вже був знайомий не з чуток. Його рідна бабця, княгиня Ольга, хрестилася ще в 957 році, і, до речі, зробила це першою з правителів Київської Русі.

Після цього все пройшло досить швидко. У 988 році князь Володимир відправився в візантійській Корсунь, де прийняв християнство і одружився на візантійській імператриці Анні. Після цього він повернувся до Києва, де наказав зібратися абсолютно всім, щоб пройти обряд хрещення.

Не можна упустити той факт, що це було обов'язковим. Людей, які були проти нової віри могли просто вбити, або ж привести насильно. А всіх язичницьких ідолів спалювали, топили, або знищували іншими способами.

Звичайно, не все проходило гладко. Деякі племінні народи не приймали нову віру понад століття. Скільки за цей час загинуло людей через релігію не злічити.

Точна дата Хрещення Русі: як про неї дізналися

Здавалося б, що таке зовсім неможливо. Ну насправді так і є. Жодних історичних документів, які підтверджували б, що Русь хрестили саме 28 липня, немає.

Зате є дата смерті князя Володимира. Встановлена ​​дата - це день пам'яті святого рівноапостольного (тобто проповідника християнської віри) князя Володимира. Правитель помер в 1015 році, а канонізований був приблизно у другій половині XIII століття.

Перший раз таке торжество відзначали ще в далекому 1988 році. Тоді в країні проходили святкування, церковні заходи і хресні ходи.

Як відзначають свято в Україні

Це торжество практично, як і будь-яка інше має досить багато традицій. Але варто зазначити, що не всі вони пов'язані з церквою. Проходить чимало громадських заходів.

Дивіться, як Порошенко виступив на честь свята

А ось в 2018 році День Хрещення Русі відзначатимуть 27-28 липня. На честь свята пройде урочисте богослужіння на Володимирській гірці та у Святій Лаврі. До речі, всі на тій же горі буде проходити молебень, де всі бажаючі зможуть поклонитися святим іконам.

Він розпочнеться о першій годині дня і триватиме півгодини. Відразу ж після цього відбудеться хресний хід до Києво-Печерської лаври, де вже заплановано всеношну. А всі святині собору будуть доступні людям цілодобово.

А на наступний день в Києво-Печерській лаврі буде проходити божественна літургія.

Звичайно, багатьох також цікавить, чи буде це свято вихідним днем. Відповідь вас збентежить. Ні, якщо він тільки не потрапляє на суботу, або неділю. Так, що доведеться працювати.

Молитви на День Хрещення Русі

Варто відзначити, що 28 липня всі молитви призначені саме князю Володимиру, який охрестив Київську Русь. Ми підготував кілька для вас.

Подобствовав великому апостолу Павлу, в сединах, всеславне Владимире, вся яко младенческая мудрования, яже о идолех тщания, оставль, яко муж совершенный, украсился еси Божественнаго Крещения багряницею, и ныне, Спасу Христу в веселии предстоя

Уподобился еси купцу, ищущему добраго бисера, славнодержавный Владимире, на высоте стола седя матере градов, богоспасаемаго Киева: испытуя же и посылая к Царскому граду уведети православную веру, обрел еси безценный бисер - Христа, избравшаго тя, яко втораго Павла, и оттрясшаго слепоту во святей купели, душевную вкупе и телесную.

Молитва равноапостольному князю Владимиру. Внук княгини Ольги, чувствуя пустоту и ложь идолопоклонства, пережил обращение. Почти ослепший, прозрел после принятия Крещения в 988 году, и потом крестил свой народ. Строил церкви и школы, заботился о нищих и сиротах, являя пример милосердия и гостеприимства. Князь Владимир - покровитель и молитвенник славянских народов, помощник государевым людям и храмоздателям, к нему обращаются в молитве во время смуты, о добром нраве властей и правителей. Святого просят о помощи при болезнях глаз

Народні прикмети

28 липня діє досить багато різних прикмет. Ось тільки все вони народні та до релігії не мають ніякого відношення.

Якщо працювати 28 липня - то це до біди і кошмарів вночі.

У День Володимира Красне Сонечко обов'язково буде дуже сонячно.

Липа пожовкла - до пізньої осені. Якщо інші дерева стали жовтими раніше липи - осінь настане раніше, ніж звичайно.

Якщо з ранку пройшов дощ, отже далі буде сонце.

Вітер південний - погода сонячна.

Якщо гучний грім - буде дощ.

Вітер зі сходу - буде дощ.

Якщо ж увечері буде туман, то завтра піде дощ.

Коники в полі голосно стрекочуть - до спеки.