Це свято відзначається 19 серпня, в цей день прийнято збирати врожай яблук, ходити до церкви і освячувати там плоди. Яблуневий спас відзначається православними людьми та і для католиків це теж важливе духовне свято, що відзначається в один день.

Історія виникнення свята Преображення Господнього

Згідно з біблейськими писаннями історія свідчить, що саме в цей день Ісус Христос показав людям свою божественну сутність. Незадовго до своїх страждань Ісус разом з трьома найближчими учнями Яковом Іоанном і Петром піднімаються на гору Фавор, де Ісус Христос перетворюється перед ними.

Преображення почалося в той момент, коли син Божий почав свою молитву, в цей час його лице освітилося, а одяг побілів. Пролунав голос з небес: «Се, є син мій коханий. Слухайте його».

Для православного світу це була знакова подія. З тих пір в цей день і шанують Господа і апостолів його дозрілими в саду яблуками, які за запахом порівнюють з яблуками в Едемському саду.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Традиції і святкові звичаї на яблуневий спас

Багато хто задається питанням якого числа святкується Яблуневий спас - він завжди відзначається 19 серпня, не буває це свято в інший день. Уже багато століть незмінними залишаються і традиції на цей день.

На Русі в день Преображення Господнього не рекомендувалося їсти ніякі інші овочі крім огірків.

На стіл ставили багато стиглих яблук, а відкушувавши шматочок то загадували бажання. Як правило бажання здійснювалися, але все залежало від істинної віри людини.

З самого ранку господині варили яблучне варення і готували пироги або млинці. Вважається, що приготоване в цей день яблучне варення довго зберігається і не пропадає взимку.

Ввечері після робочого дня вся сім'я збирається за столом для святкування. Меню на столі повинно бути досить скромним, але в обов'язковому порядку повинні бути яблука в різних варіантах: печені, сирі і варені. Печені яблука на столі в цей день вважаються найкращими і найкориснішими ласощами, господині за смаком додають туди мед, горіхи або цукор. Так як медовий спас вже пройшов, а горіховий ще не настав, то рекомендується додавати в яблука освячений мед, щоб максимально наситити страви благодаттю. Вживають печені яблука за святковим столом як правило з узваром з груш, які також рясно дають плоди в цей період часу.

Храми в цей день прийнято прикрашати яскравими лампами, польовими і садовими квітами, духовенство проводить службу в білому вбранні. Під кінець служби для всіх підготовлених проводитися причастя, до якого першими допускаю малюків, а потім всіх дорослих.

Віруючі православні в цей день ходять до церкви, по дорозі роздають яблука і подають милостиню людям які цього потребують, освячують зібраний урожай. Окрім яблук з собою прийнято брати виноград, колосся пшениці для благословення на врожайність в нинішньому році.

Окрім їстівного врожаю до церкви на освячення приносять квіти і мак, після служби освячені рослини клали або вішали в будинку біля ікон і зберігали їх до початку зими. Вважається, що ці освячені трави несуть в собі свіжість і бадьорість літніх днів.

Під час Яблуневого Спасу продовжує діяти Успенський піст, який розпочався в день Маковія на перший Медовий спас, тому існуючі обмеження щодо споживання тваринної їжі продовжують діяти. Можна їсти рибу і вжити трохи вина.

Існує також світське повір'я, що в цей день Ангели пригощають яблуками померлих дітей, які чистотою свого життя і самі стали ангелами, тому на могилах померлих дітей теж залишають яблука. Але поминати прийнято не тільки дітей, а й усіх покійних, тому після церковної служби прийнято відвідувати кладовище, прибирати на могилках рідних і молитися про їх спокій після смерті.

Для хорошого врожаю на поля запрошували священиків для короткого молебня і освячення земельних ділянок.

День родючості святкується веселими гуляннями, піснями і танцями, важливо дякувати Господу за хороший врожай.

Прийнято вважати, що з 19 серпня планета повертається до осені, а значить спекотні і теплі дні завершують своє правління і скоро можна чекати прохолоду.

У цей день господині проводили ритуал по очищенню свого житла і використовували для цього церковну свічку і яблуко. Традиційне очищення будинку було в наступному: яблуко розрізали навпіл, вирізали серцевину і в одну з половинок вставлялася свічка з якої проходили по всьому дому, освячували вогнем кожен кут. Другий шматочок яблучка розподіляли між членами сім'ї і з'їдали, загадавши при цьому бажання. Під час освячення будинку зі свічкою промовлялися молитви, в яких просять Господа дарувати мир і гармонію сім'ї, злагоду з дітьми і близькими.

Що не можна робити на яблуневий спас

Вважається, що в цей день не можна їсти яблука поки, вони не будуть освячені. Також в цей день заборонені будь-які роботи в домі: шиття, прання, прибирання, можна тільки готувати і вкладати в цей процес всю душу, вільний час рекомендується присвячувати молитві і подяці.

У цей важливий день не можна шукати свою вигоду в продажах врожаю. Навіть якщо у вас рясно родить виноград і яблука не варто їх продавати за завищеною ціною, навпаки слід продати за розумними мірками, а ще краще роздати нужденним.

Не можна вбивати і проганяти комах, цим днем ​​вони несуть родючість і особисту вдачу, знищуючи їх, ви знищуєте особистий успіх.

Прикмети на Яблуневий спас

З приходом яблуневого спасу приходять до завершення жаркі, літні дні. Тому в цей день слід вийти в поле або на відкриту місцевість і подивитися на захід сонця. Якщо сонячне світило швидко заходить за горизонт, то чекати вітрів, якщо повільно, то тепла погода ще потримає своє правління.

Якщо в цей день сухо і жарко, то така погода буде і восени. Якщо в цей день дощить, то і осінь буде щедрою на опади і прохолодні вечора.

На Спас слід збирати існуючий урожай, інакше пізніше зібрані овочі, фрукти або зернові не принесуть користі.

Погода на Яблуневий спас є прямим відображення погоди на січень, якщо в цей день сухо і без опадів, то і січень буде не засніжений і відносно теплий. Якщо в цей день дмуть вітри, то і зима буде вітряна.

В цілому в цей день православні християни намагаються перетворитися зсередини, очиститися від всього поганого, звільнити свій розум і помисли, хоча все одно людям не дано наблизитися до Божественної чистоті і мудрості. Важливим залишається не тільки в цей день, а й в інші дні божі жити благими намірами і помислами, шанувати близьких і пам'ятати, що світ наповнений чудесами і Всевишні сили всіляко підштовхують нас до розуміння головного призначення людини.