Щороку 31 жовтня, в переддень Дня Всіх Святих, західний світ святкує Хелловін. Люди вірять, що у цю ніч душі померлих приходять на землю, щоб відвідати своїх рідних. Правда разом з ними у світ живих проникають і потойбічні сили.

Щоб відлякати злих духів, люди вбираються у костюми всякої нечисті, а діти ходять від будинку до будинку, випрошуючи солодощі. Попри суперечливе ставлення до свята, щороку все більше людей його відзначають. Та не всім відомі цікаві факти з історії цього свята.

Святкування Хелловіну

1. Хелловін почали святкувати в Ірландії

Багато людей помилково вважають Хелловін американським святом. Прообразом Хелловіна є кельтський Самайн, свято настання нового року й останнього дня збирання врожаю, що відомий з X століття. Кельти вважали, що в цей дня помирають люди, які порушили накладені на них заборони. Після прийняття християнства Самайн збігся з Днем Усіх Святих 1 листопада і поступово перетворився в Хелловін.

2. Перші хелловінські ліхтарі вирізали із ріпи

Світильник з гарбуза з вирізаною гримасою та свічкою всередині головний символ Хелловіна. Перші такі атрибути почали вирізати з брукви або ріпи в Ірландії й Шотландії та ставили перед своїми будинками. Люди вважали, що вони відганятимуть від дому злих духів. Пізніше виникла легенда про п'яницю Джека, душа якого змушена поневірятися по землі, освічуючи собі шлях свічкою в порожній ріпі.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати
Показати ще

Святкування Хелловіну

3. Перші костюми для Хелловіна були дійсно моторошними

Костюми на Хелловін почали одягати не так давно, а саме наприкінці XIX - на початку XX століття. І тоді вони дійсно були моторошними в порівнянні із теперішнім вбранням, яке стало більш різноманітним та веселішим.

4. Американські супермаркети перестають продавати яйця

У США свято починається 30 жовтня з Ночі Пустощів. З настанням темряви діти і підлітки виходять на вулиці, щоб пустувати і докучати сусідам і знайомим. Однією з таких розваг є закидання стін яйцями. Саме через це підліткам до 16 років наприкінці жовтня перестають продавати яйця.

Святкування Хелловіну

5. У Хелловіна є столиця

Світовою столицею Хелловіна іменує себе містечко Анока в штаті Міннесота. Паради в честь цього свята там проводять з 1920 року, а зараз додалися й різні тематичні конкурси.

6. Багатьом людям Хелловін допомагає справлятися з труднощами та страхами

У це свято кожен дорослий має можливість попустувати та "випустити своїх монстрів", а дітлахи — сформувати здорове уявлення про перехід від життя до смерті, як про природний процес.

Святкування Хелловіну

Безсумнівно, що Хелловін є одним із найвідчайдушніших свят — в цей день відбувається безліч неймовірних подій, далеких від сірої буденності.

Нагадаємо, раніше зомбі, відьми та мутанти окупують центр Києва

Як повідомляв портал "Знай.ua", розповіли історію Хеллоуїна в Україні, сучасні традиції й місця для святкування

Також "Знай.ua" писав, як українці будуть відзначати моторошне свято