Той, хто перший сказав про іншу людину: "дурний, як гусак”, нічого не знав про цих птахів.

У Facebook оприлюднили повчальне спостереження вчених, яке багато чому може навчити людей.

Кожен коли-небудь спостерігав за клином диких гусей, які летять у вирій на зимівлю. Але мало хто задумувався над тим, чому зграя летить саме клином. Це пояснили вчені.

В ході дослідження з'ясувалося, що кожен птах, змахуючи крилами, забезпечує підйом для птаха, який знаходиться безпосередньо за ним. Таким чином, завдяки формі клина вся зграя збільшує швидкість польоту щонайменше на 71% в порівнянні зі швидкістю, яку може розвинути кожен птах окремо.

клин, фото Getty Images

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Урок: Якщо люди будуть узгоджено рухатися в одному напрямку з іншими, та відчуватимуть лікоть того, хто йде поруч, можуть потрапити до пункту призначення швидше і легше, ніж поодинці, тому що вони можуть покластися один на одного.

Варто одному гусаку випасти із загальної зграї і спробувати летіти поодинці, як він відразу ж відчуває важкість і опір. Тому він повертається в зграю, щоб скористатися підйомною силою, створюваною птахами, які летять попереду. Найстаріші і найслабшы птахи завжди летять в кінці клина - там опір повітрю мінімально.

переліт гусей, фото Getty Images

Урок: Якби люди були такими ж мудрими, як птахи, вони б залишилися в строю з тими, хто веде вперед, і хотіли б прийняти їхню допомогу так само, як і поділитися своєю.

Коли у пташиному клині ватажок втомлюється, він відправляється в кінець ключа, щоб перепочити і відновити сили, а його місце по черзі займають птахи, які летять слідом за ним і схожі з ним по силі і витривалості.

переліт гусей, фото Getty

Урок: Виконувати важку роботу по черзі набагато легше. Люди, також як і птахи, можуть взаємно замінити один одного.

Гуси в кінці зграї кричать, заохочуючи тих, хто попереду не зменшувати швидкість, підштовхуючи перших вперед.

переліт гусей, фото Getty

Урок: Варто задуматися, що кричимо ми, перебуваючи позаду своїх лідерів...

трапляється й так, що один з птахів, захворівши чи отримавши поранення, випадає зі зграї. Тоді два інших гусаки теж залишають клин і слідують за ослабленим птахом, щоб надати йому допомогу і підтримку. Вони залишаються з цим гусаком до тих пір, поки він не видужає або не помре. І лише після цього відправляються в дорогу самі або з іншого зграєю наздоганяти своїх.

переліт гусей, фото Getty

Урок: Якби ми були такими ж мудрими, як гуси, ми б теж підтримували один одного не і в скрутні часи, ітоді, коли ми сильні.

Нагадаємо, пластикові пакети вбивають мільйони птахів щорічно

Як повідомляв портал Знай.ua, гуси-довгожителі на Вінниччині стали улюбленцями всієї України

Також Знай.ua писав, вчені розповіли, які тварини зможуть пережити катастрофу.