Вчені Curiosity та команди НАСА виявили зростання рівня кисню на Марсі, але причин таких змін на "червоній планеті" поки не назвали. Відомо, що Марс не підтримує життя людини в її нинішньому стані, та попри це в його атмосфері є доля кисню.

Молекулярний кисень становить 0,16 відсотка марсіанської атмосфери. Решту — це діоксид вуглецю, 95%, з 2,6-відсотковим молекулярним азотом, 1,9-відсотковим аргоном та 0,06-відсотковим окисом вуглецю, повідомляє Slashgear.

Дослідження рівня кисню на Марсі, фото: NASA
Дослідження рівня кисню на Марсі, фото: NASA

Фахівцями проводились дослідження балансу газоподібних молекул на основі аналізу зразків на Марсі, взятих шість земних років тому. Вчені здивовані коливаннями рівня кисню і пов'язують їх із сезонністю. Зміни тиску повітря відбуваються й на Марсі. Наприклад, протягом марсіанської зими, вуглекислий газ замерзає над полюсами планети: це знижує загальний тиск повітря, оскільки перерозподіляє повітря, щоб збалансувати його. Зміни відбуваються й навесні та влітку, коли вуглекислий газ знову випаровується.

Вчені зауважили, що навесні та влітку рівень кисню в марсіанському повітрі підвищується до 30 відсотків. Це явище прокоментував Лоні Шехтман з Центру космічних польотів Годдарда НАСА:

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Дослідження рівня кисню на Марсі, фото: NASA
Дослідження рівня кисню на Марсі, фото: NASA

"Ця картина повторюється щовесни. Хоча кількість кисню, що додається в атмосферу, змінюється. А це означає, що щось виробляє, а потім відбирає його". Лоні Шехтман

Вчені наразі роблять все, що у їхніх можливостях, вони продовжують вимірювати зміни рівнів і досліджують, що може їх викликати.

Наступна місія НАСА на Марс не очікується до наступного року, коли новий марсохід "Марс 2020" приземлиться на Червону планету, щоб приєднатися до Curiosity у науковому дослідженні. Там також буде техніка ExoMars, запущена Європейським космічним агентством, а Китай планує свій власний запуск у 2020 році.

Дослідження на Марсі, фото: mogilew.by
Дослідження на Марсі, фото: mogilew.by

Нагадаємо, раніше NASA вийшла на слід позаземного життя на Марсі

Як повідомляв портал "Знай.ua", Ілон Маск розповів про створення колонії на Марсі

Також "Знай.ua" писав, що Ілон Маск назвав вартість подорожі на Марс